...
Ιστορία Κοινωνικών Κινημάτων

 

Σαν σήμερα, 12 Αυγούστου 1911, ξεκίνησε μια απεργία εργαζομένων γυναικών και κοριτσιών στο νότιο Λονδίνο, η οποία πήρε γρήγορα μαζικό χαρακτήρα.

Εν μέσω ενός κύματος απεργιών, περισσότερο ανδρών μεταφορέων και λιμενεργατών σε όλη τη Βρετανία, μια ομάδα κυρίως μη συνδικαλισμένων γυναικών και κοριτσιών που εργάζονταν σε εργοστάσια, σταμάτησαν την εργασία τους και άρχισαν να διαδηλώνουν στους δρόμους, καλώντας και άλλες εργάτριες να συμμετάσχουν.

Τα εργοστάσια κρέμας, μαρμελάδας, μπισκότων, εργαλείων και σκηνών ήταν μεταξύ εκείνων που έκλεισαν, με περίπου 14.000 γυναίκες από περισσότερα από 20 διαφορετικά εργοστάσια να απεργούν μέσα σε λίγες μέρες.

Οι εργοδότες παραπονέθηκαν για «καθεστώς τρόμου» από τις εργάτριες και η κυβέρνηση απάντησε δίνοντας εντολή στο στρατό να σταθμεύσει στο κοντινό πάρκο Southwark.

Οι απεργοί έλαβαν βοήθεια από την National Federation of Women Workers (Εθνική Ομοσπονδία Εργαζομένων Γυναικών), η οποία συγκέντρωσε χρήματα και βοήθησε τις γυναίκες να διατυπώσουν συγκεκριμένα αιτήματα και να τα υποβάλουν στους εργοδότες.

Έτσι, από τον επόμενο μήνα, οι εταιρείες άρχισαν να υποχωρούν, καταργώντας την ομαδική εργασία και αυξάνοντας τις εργατικές αμοιβές στις περισσότερες από τις επιχειρήσεις όπου ξέσπασε απεργία.

Ενώ πολλοί άνδρες συνδικαλιστές είχαν απολύσει τις εργάτριες, όπως ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και ηγέτης του συνδικάτου Will Thorne, που ισχυρίστηκε ότι οι γυναίκες «δεν γίνονται καλές συνδικαλίστριες», χιλιάδες γυναίκες εντάχθηκαν σε συνδικάτα κατά τη διάρκεια της απεργίας και οργανώθηκαν.

*Πηγή: Twitter: https://twitter.com/wrkclasshistory και Ben Henderson. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.