Marcolino Jeremias
Αναρχική Παρέμβαση

 

Μετά τον θάνατο του δικτάτορα Francisco Franco στην Ισπανία, μια ομάδα αναρχικών βετεράνων, που συμμετείχε στην αναδιοργάνωση της CNT (Εθνική Συνομοσπονδία Εργασίας), τον Φλεβάρη του 1980 κυκλοφόρησε το περιοδικό «Ideas» («Ιδέες»).

Πάντα με άψογη γραφιστική δουλειά, διάφορες ενδιαφέρουσες εικονογραφήσεις (αναπαραγωγή πολλών αφισών από την εποχή του Ισπανικού Εμφυλίου, μερικές από αυτές ελάχιστα γνωστές), κείμενα για την ιστορία και την επικαιρότητα των αναρχικών ιδεών.

Όμως, σε λίγο διάστημα η συντακτική επιτροπή του περιοδικού «Ideas» αναγκάστηκε να αλλάξει τον τίτλο της έκδοσης γιατί ήταν ο ίδιος με τον τίτλο ενός ισπανικού περιοδικού που αφορούσε εργασίες για το σπίτι και που ήταν ήδη καταχωρημένος.

Έτσι το περιοδικό μετονομάστηκε σε «Orto» («Άλλο») πιθανώς σε ανάμνηση του ομώνυμου περιοδικού που κυκλοφόρησε στη Βαλένθια μεταξύ 1932 και 1934.

Το «Orto» αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, οικονομικά, δυσκολίες στην εκτύπωση, μέχρι έλλειψη συνεργατών για να γράφουν άρθρα για την έκδοση. Όμως ξεπέρασε όλα αυτά τα εμπόδια και αυτή τη στιγμή συνεχίζει να κυκλοφορεί με βάση την Badalona (λίγο έξω από την Βαρκελώνη).

Η πιο πρόσφατη έκδοση είναι του Απρίλη / Ιούνη 2022, τεύχος 205, έτος 42.

*Πηγή: Marcolino Jeremias.