Στις 4 Αυγούστου 1942, γεννήθηκε στην Ουρουγουάη, ο Gustavo Inzaurralde, εκπαιδευτικός, συνδικαλιστής και μέλος της FAU (Αναρχική Ομοσπονδία Ουρουγουάης).

Ως νεαρός εκπαιδευτικός εντάχθηκε στο αντίστοιχο Συνδικάτο, ενώ πλησίασε την ROE (Student Worker Resistance - Αντίσταση Σπουδαστών Εργατυών) και ακολούθως εντάχθηκε στην FAU.

Για τη μαχητική του δράση θα συλληφθεί το 1967 και το 1970. Ξεφεύγοντας από τις διώξεις του ουρουγουανού Κράτους, θα εγκατασταθεί στη Χιλή για το 1971, όπου θα ξαναρχίσει την προπαγανδιστική και συνδικαλιστική δράση.

Το πραξικόπημα του Πινοτσέτ το 1973 (την ίδια χρονιά με το πραξικόπημα στην Ουρουγουάη) θα τον αναγκάσει να αποσυρθεί στην Αργεντινή μαζί με άλλα μέλη της FAU. Εκεί, όμως, θα συλληφθεί και θα παραμείνει κρατούμενος μέχρι τα μέσα του 1974, επειδή διαμαρτυρόταν κατά της δικτατορίας της Ουρουγουάης.

Από το 1976 ο Inzaurralde θα τεθεί υπό παρακολούθηση από τις αρχές ασφάλειας. Με το πραξικόπημα του 1977 η σύντροφός του, η Αργεντινή Maria del Carmen Posse, θα καταφέρει να αυτοεξοριστεί στη Σουηδία, όπου θα γεννηθεί η κόρη του Paula, με την οποία δεν πρόκειται να γνωρίσει ποτέ.

Λίγο αργότερα, τον ίδιο χρόνο, 1977, όντας στην παρανομία στην Παραγουάη, θα συλληφθεί μαζί με τον σύντροφό του στην FAU, Nelson Santana, και τρεις αγωνιστές των Montoneros - Dora Landi, Alejandro Logoluso και José Nell. Ως μέρος του σχεδίου Condor, θα βασανιστούν από στρατιωτικούς της Παραγουάης, της Αργεντινής και της Ουρουγουάης και, τελικά, θα μεταφερθούν στην Αργεντινή, όπου θα θεαθούν για τελευταία φορά στο CCD Club Atlético.

*Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτε Θεός - Ούτε Αφέντης.