Στις 24 Ιούλη 1971 -πριν από 51 χρόνια- δολοφονήθηκε βάναυσα στο Μοντεβιδέο, ο μόλις 17χρονος Heber Nieto, φοιτητής αγωνιστής και μέλος της FAU (Αναρχική Ομοσπονδία Ουρουγουάης).

Ο «μοναχός», όπως τον γνώριζαν οι συνομήλικοι και σύντρoφοί του, προσέγγισε το αναρχικό κίνημα αφότου άρχισε να συνοδεύει την αδερφή του, Eva Nieto, στις πορείες για το φοιτητικό εισιτήριο. Στην ενασχόλησή του με τον φοιτητικό αγώνα, προσέγγισε τη ROE (Αντίσταση Εργατών Φοιτητών), ενώ ταυτόχρονα ανακαλύπτει τον αναρχισμό και εντάσσεται στη FAU.

Σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο κατασταλτικής προέλασης του Ουρουγουανού κράτους εναντίον των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων, ο «μοναχός» σκοτώνεται από έναν ελεύθερο σκοπευτή, που ανήκε στις υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ βοηθούσε κάποιους φοιτητές να οικοδομήσουν στην οροφή ενός κτιρίου έναν νέο κοινωνικό χώρο.

Ωστόσο, η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω με το ξέσπασμα του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ουρουγουάη, με αποτέλεσμα πολυάριθμες δολοφονίες και συλλήψεις.

Η αδελφή του Eva, εργαζόμενη στον τομέα της υγείας, αναγκάζεται να αυτοεξοριστεί στην Αργεντινή με τον σύντροφό της, Fernado "el pata" Diaz, ο οποίος ως μέλος της Resistencia Libertaria, θα απαχθεί από εκτελεστικά αποσπάσματα της χούντας, και δεν θα τον δεί έκτοτε κανείς ζωντανό.

*Πηγή: Emilio Crisi.