Στη φωτογραφία εργατικές οικογένειες σε γεύμα στο κολλεκτιβοποιημένο Ritz

Στις 22 Ιούλη 1936 το ξενοδοχείο Ritz στη Βαρκελώνη, με το όνομα El Palace, καταλήφθηκε από τους εργαζομένους του και κολλεκτιβοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των επαναστατικών γεγονότων μετά το ξέσπασμα του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

Το ξενοδοχείο κατασχέθηκε από επιτροπές εργαζομένων των συνδικάτων CNT και UGT ως μέρος της κοινωνικοποίησης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Οι εργάτες κατάργησαν την επιδεικτικότητα, μετονόμασαν το ξενοδοχείο σε Hotel Gastronómico No 1, παρείχαν γεύματα σε ντόπιες οικογένειες της εργατικής τάξης, μετέτρεψαν τα δωμάτια του ξενοδοχείου σε δωμάτια νοσοκομείων ενώ το υπόγειο μετατράπηκε σε καταφύγιο σε περίπτωση βομβαρδισμών.

Αργότερα, καθώς η Ρεπουμπλικανική κυβέρνηση εδραίωσε την εξουσία της και σταδιακά έβαλε τέλος στην εργατική αυτοδιαχείριση, το κράτος ανέλαβε τον έλεγχο του ξενοδοχείου το 1937 και το χρησιμοποίησε για να φιλοξενήσει επίσημους επισκέπτες και για κυβερνητικές συναντήσεις.

Μάθετε περισσότερα για τη κολεκτιβοποίηση της βιομηχανίας στην ισπανική επανάσταση σε αυτό το σπουδαίο βιβλίο: https://shop.workingclasshistory.com/.../collectives-in...

*Πηγή: Working Class History