Εν μέσω μιας κοινωνικής κρίσης που εντείνεται καθημερινά, η CGT, η CTA και τα κοινωνικά κινήματα (στην Αργεντινή) ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα κινητοποιήσεις για τον μήνα Αύγουστο.

Αυτό έρχεται ως μέρος ενός σεναρίου κατά το οποίο οι συνθήκες διαβίωσής μας υφίστανται συνεχή επίθεση λόγω των ρυθμιστικών μέτρων για την εφαρμογή των παραπάνω. Σήμερα είμαστε εκατομμύρια άνθρωποι που δεν μπορούν να γεμίσουν το πιάτο τους ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικά προϊόντα, πολύ λιγότερο σε ένα Basic Basket που κοστίζει περίπου εκατόν εξήντα χιλιάδες, ενώ το δολάριο καταρρέει και ο πληθωρισμός δεν σταματά να ανεβαίνει και να επηρεάζει την τσέπη μας. Αυτός είναι ο λόγος που εμείς οι εργάτες απαιτούμε εδώ και καιρό την ανάγκη να ανοίξουν ξανά οι paratarias, τη στιγμή που ο πληθωρισμός κυμαίνεται άνω του 40%, μέχρι στιγμής φέτος.

Μπροστά σε αυτήν την πιεστική κατάσταση που υφιστάμεθα η ανάκτηση του δρόμου είναι ζήτημα προτεραιότητας ως στάδιο πολιτικού καθορισμού και επίδειξη δύναμης των από κάτω.

Υπό αυτή την έννοια, βλέπουμε ένα σύνολο οργανώσεων που ευθυγραμμίζονται με την κυβέρνηση να αρχίζουν να εκδηλώνουν την εξάντληση της θεσμικής τους ανοχής και να ξαναέρχονται στο προσκήνιο, στο μονοπάτι της κινητοποίησης, για να φέρουν στην επιφάνεια τη δυσαρέσκεια της βάσης τους.

Ο αναρχισμός ιστορικά έρχεται στο προσκήνιο διακηρύσσοντας ότι οι θεσμοί της αστικής τάξης, μόνο τους αστούς μπορούν να εξυπηρετήσουν. Αυτή η υπόθεση επιβεβαιώνεται στην πραγματικότητα, όταν βλέπουμε την κυβέρνηση να γίνεται ένας απλός οργανωτής των πολιτικών προσαρμογής των ντιρεκτίβων του ΔΝΤ.

Για άλλη μια φορά βεβαιώνουμε: δεν υπάρχουν αντιφάσεις εντός του Κράτους, και δεν υπάρχει δυνατή ένωση μεταξύ της κορυφής και της βάσης. Μόνο ο αγώνας και η λαϊκή οργάνωση θα μας επιτρέψουν να αντισταθούμε και να ανοίξουμε την πόρτα για ρήξη με το σύστημα.

Γι' αυτό, αντί να χαθούμε μέσα στις πολιτικάντικες και εκλογικές διαμάχες των παραπάνω, όλοι αυτοί/εμείς από τα κάτω πρέπει να επικεντρωθούμε στα εργαλεία αυτά που μας δυναμώνουν. Γνωρίζουμε ότι η αλλαγή προσώπου στο υπουργείο Οικονομίας τις τελευταίες εβδομάδες, με ομιλίες καθησυχασμού και ηρεμίας (για τις «αγορές»), δεν θα φέρει μαζί τους αλλαγές στις συνθήκες διαβίωσης όλων εμάς των από κάτω. Τα μέτρα, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν από τις κυρίαρχες τάξεις: δασμοί, πληθωρισμός, έργα μεταρρύθμισης της απασχόλησης, επισφάλεια της ζωής.

Με λίγα λόγια, η προσαρμογή θα συνεχίσει να υπεξαιρεί τα λίγα δικαιώματα που έχουμε και διατηρούμε μετά από αιώνες αγώνα. Ο τρόπος με τον οποίο κρατάμε και ανακτούμε τις κατακτήσεις μας είναι ακόμα με τον ίδιο τρόπο που τα παίρνουμε: ο δρόμος. Δεν είναι μόνο η μόνη μας επιλογή, είναι η καλύτερη. Εκεί ο καταπιεσμένος λαός, ενωμένος, κάνει τη φωνή του να ακουστεί.

Στους δρόμους σύντροφοι!

Να συγκροτήσουμε έναν ισχυρό λαό ικανό να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των από πάνω!

Είμαστε με αυτούς ποιυ αγωνίζονται!

Federación Anarquista de Rosario (FAR - Αναρχική Ομοσπονδία Rosario, Αργεντινή)

Ιούλης 2022

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.