Στο βιβλίο «Pré-Anarquia», που κυκλοφόρησε τον Ιούνη του 1932, φαίνεται ότι υπήρχαν ισχυρές επιρροές από την «Οργανωτική Πλατφόρμα των Ελευθεριακών Κομμουνιστών», που κυκλοφόρησε τον Ιούνη του 1926).

Επί του θέματος, ο Randolfo Vella έγραψε τα εξής: «Πριν από αρκετά χρόνια, εμείς οι αναρχικοί, για τους οποίους η αναρχία είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να κατακτηθεί, νιώσαμε την ανάγκη για ένα πρακτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στην επόμενη επανάσταση (...) ζήτησα τη γνώμη των συντρόφων μου, ακολούθησα με ανυπομονησία τις “πολεμικές” μεταξύ των διαφόρων τάσεων, ήλπιζα να δω πιο τολμηρές, πρακτικές και αποφασιστικές δουλειές να εμφανίζονται, αλλά εκτός από την Πλατφόρμα των Ρώσων συντρόφων και το συνδικαλιστικό μανιφέστο του Pierre Besnard, κανένα άλλο ολοκληρωμένο και εφικτό αναρχικό πρόγραμμα δεν είχε εμφανιστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. (…)

Ο Μάχνο δεν ήταν δικτάτορας, αλλά ένας αναρχικός απελευθερωτής (...) και αν υπάρξουν εκείνοι που, κάνοντας κατάχρηση της εποαναστατικής βίας θέλουν να προδώσουν την υπόθεσή μας, θα υπάρξουν και άλλοι που θα τον αντικρουσουν και θα εφαρμόσουν εναντίον του αυτόν τον αδυσώπητο κανόνα του θανάτου που ορισμένοι αποκαλούν “νόμο των βαρβάρων”, για την υπεράσπιση της ελευθερίας τους, εναντίον ηγετών που προσπάθησαν να αυτοστεφθούν βασιλιάδες».

Το βιβλίο «Pré-Anarquia: Sugestões Práticas Sobre A Organização Da Sociedade Futura» («Υπέρ της Αναρχίας: Πρακτικές Συμβουλές για την Οργάνωση της Μελλοντικής Κοινωνίας») του Ιταλού αναρχικού Randolfo Vella, εκδόθηκε τον Ιούνη του 1932, επανεκδόθηκε από το Núcleo de Estudos Libertários Carlo Aldegheri (NELCA - Κύκλος Ελευθεριακών Σπουδών Carlo Aldegheri), στη Βραζιλία, το Νοέμβρη του 2019.

Ο Randolfo Vella (1893-1963) ήταν Ιταλός αναρχικός ο οποίος συμμετείχε στον Ισπανικό Εμφύλιο. Το 1923 επισκέφθηκε για λίγο διάστημα τις ΗΠΑ, όπου συμμετείχε στην έκδοση της εφημερίδας του Carlo Tresca «Il Martello» («Το Σφυρί») και υπήρξε μάρτυρας υπεράσπισης σε μια δίκη του δεύτερου (σύμφωνα με τον Nunzio Pernicone στο βιβλίο του «Carlo Tresca: Portrait of a Rebel», σελ. 153). Συνελήφθη σε μια διαδήλωση στο Paterson του Νιού Τζέρσεϊ το 1924 και απελάθηκε. Εκτός από το «Pré-Anarquia» έγραψε και το βιβλίο «Ultra! Teoria dei Geni e dei Gagliardi» στο οποίο εξηγεί τη θεωρία του πώς να δημιουργήσουμε έναν «νέο άνθρωπο» ο οποίος θα βαδίσει πέρα από τα όρια σκέψης και δράσης.

*Επιμέλεια: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.

 

Στη φωτογραφία οι 1. Angelo Damonti, 2. Domenico Ludovici, 3. Nestor Makhno, 4. Randolfo Vella, ανάμεσα σε συντρόφους τους (Ιούλης 1931).