Στις 12 Ιούλη 1931 γιορτάστηκε στην Gironell (που βρίσκεται στο Berguedà της Καταλονίας) η μνήμη του αναρχικού προπαγανδιστή Joaquim Penina Sucarrats, που εκτελέστηκε στις 10 Σεπτέμβρη 1930 στο Rosario (στη Santa Fe της Αργεντινής) ως αποτελέσμα μιας δίκης-παρωδία. Ήταν η πρώτη εκτέλεση της δικτατορίας του Jose Felix Uriburu. Ο Joaquim Penina κατηγορήθηκε ότι ήταν συγγραφέας ενός φυλλαδίου εναντίον του καθεστώτος.

Σε αυτήν την εκδήλωση μνήμης και φόρου τιμής στη γενέτειρά του, εκτός από τον Pau Porta -επίσης από την Gironell και προσωπικού φίλου του Penina με τον οποίο μετανάστευσαν μαζί στην Αργεντινή- μίλησαν, οι Frederica Montseny Mañé, Josep Xena Torrent, Tomás Cano Ruiz και Roser Dulcet Martí.

Εκπροσωπήθηκαν, επίσης, επιτροπές από διάφορες πόλεις (Berga, Vilada, Fígols, Pobla de Lillet, Bages, Guardiola, Sallent, Rubi, Puig-reig, Campdevànol, Navàs και Balsareny). Ακόμα μέλη των Ateneu Libertari del Clot de Barcelona, Llorenç Guinó και της εφημερίδας “El Luchador”.

Το αφιέρωμα στην Penina περιλάμβανε μια διαδήλωση, μια συνάντηση και μια καλλιτεχνική και θεατρική βραδιά, στην οποία συμμετείχε μια λαϊκή ορχήστρα και μια χορωδία. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη μιας αναμνηστικής πλάκας στον κεντρικό δρόμο της Gironell (Avinguda de la Carretera), η οποία, από εκείνη την ημέρα και καθ' όλη τη διάρκεια της δημοκρατικής περιόδου, έφερε το όνομα του Penina και αντικαταστάθηκε από το όνομα Generalísimo Franco, με τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 17 Ιούλη 1931, η Frederica Montseny δημοσίευσε μια βιογραφική ανασκόπηση του Penina στις σελίδες της εφημερίδας “El Luchador” της Βαρκελώνης.

*Πηγή: Jose Cabrejas Esteban. Μετάφραση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.