Η 9η Ιούλη 1927 ήταν, χωρίς αμφιβολία, μια από τις σημαντικές ημερομηνίες στην ιστορία του εργατικού κινήματος στην Αργεντινή. Ως αποτέλεσμα των επιβλητικών δράσεων αλληλεγγύης, με συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις και διάφορα άλλα γεγονότα, απελευθερώνεται επιτέλους ο Eusebio Mañasco, καπνεργάτης, σημαντικός οργανωτής του συνδικαλιστικού κινήματος και αναρχικός.

Με καταγωγή από την Παραγουάη, όπου γεννήθηκε το 1889, νεαρός θα εργαστεί στην κρατική εταιρεία καπνού Secaderos de Tobacco del Estado, όπου ξεκίνησε τη συνδικαλιστική του δράση.

Χρόνια αργότερα και εγκατεστημένος στην Αργεντινή, θα εργαστεί ως πρώτος μηχανικός πλοίων, επανασυνδέοντας τις τοπικές συντεχνίες και σχηματίζοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα την Ομοσπονδία Λιμενεργατών (FOM) της οποίας υπήρξε στέλεχος. Το 1920 βοήθησε σημαντικά στη συγκρότηση του Συνδικάτου Εργατών του San Ignacio (SOY), ενώ έγινε ένας από τους κορυφαίους περιοδεύοντες οργανωτές της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Εργατών Αργεντινής (OUT). Θα καθοδηγήσει τη μεγάλη αγροτική απεργία του 1920-1921, που θα προκαλέσει το μίσος και τις αντιδράσεις των γαιοκτημόνων.

Για όλη αυτή τη δράση, ο Eusebio Mañasco θα αρχίσει να διώκεται από το αργεντίνικο Κράτος, τις κυβερνήσεις των Ριζοσπαστών και των Συντηρητικών, και τελικά θα φυλακισθεί κατά αυθαίρετο τρόπο. Ωστόσο, η άδικη φυλάκισή του θα αφυπνίσει την ευρύτερη αλληλεγγύη μυριάδων συνδικαλιστικών, πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων σε όλη τη Λατινική Αμερική. Χάρη στην πίεση που άσκησε η τεράστια εκστρατεία για την ελευθερία του, που εκφράστηκε με πολυάριθμες κινητοποιήσεις, τελικά ο πρόεδρος Alvear θα διατάξει να δοθεί χάρη στον Mañasco στις 9 Ιούλη 1927.

*Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.