Στη φωτογραφία εικονίζεται η Cecilia Meireles, δίπλα στους José Oiticica και Lins de Vasconcelos, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στα κεντρικά γραφεία της Αντι-Κληρικαλικής Ένωσης του Ρίο ντε Τζανέιρο, που βρισκόταν στην οδό Theofilo Ottoni 148, 2ος όροφος, στο κέντρο της πόλης, στις 26 Δεκεμβρίου 1931.

Με την ευκαιρία αυτή, η Cecilia Meireles, η αξιόλογη συγγραφέας, ποιήτρια, δημοσιογράφος και δασκάλα, με την αξιοσημείωτη ιδεολογική σταθερότητα, την ασφάλεια της ανάλυσης και το εύρος των οραματισμών, μίλησε μπροστά σε πολυπληθές ακροατήριο, για την κοσμικότητα της εκπαίδευσης.

Μίλησαν επίσης οι Jose Oiticica (εκ μέρους της Αντι-Κληρικαλικής Ένωσης), Edgard Sussekind, Lins de Vasconcelos (για την Brazilian Coalition Pro-State Leigo) και η Nina Flores η οποία με ενθουσιώδη λόγια εξύψωσε τον ρόλο της γυναίκας στην ανανέωση του κόσμου.

"Γιατί το σχολείο πρέπει να είναι νόμιμο; Επειδή είναι το σχολείο που διδάσκει την αδελφοσύνη και τηςν ειλικρίνεια - όπου όλοι επιδιώκουν να είναι καλύτεροι και όλοι θεωρούν τον εαυτό τους ίσο. Επειδή είναι ένα πραγματικά μοναδικό σχολείο: όπου όλοι ξεκινούν από την αρχή της ζωής και όπου όλοι πηγαίνουν στο τέλος της ζωής χωρίς προνόμια, χωρίς ιδιαίτερες εγγυήσεις, χωρίς πλεονεκτήματα αλλά από την προσπάθειά τους, την ανεξαρτησία τους, τις γνώσεις τους και τις ιδιότητές τους όσο μπορούν να ξυπνήσουν ή να διατηρήσουν.

Γιατί είναι το ένα και μοναδικό σχολείο. Το οποίο, χωρίς πρόθεση να διδάξει κάτι θετικά, διδάσκει τα πάντα: διδάσκει τη ζωή, που είναι μια ανανέωση της κάθε μέρας, που είναι μια μόνιμη προσοχή σε μια ατέρμονη κίνηση, και στην οποία είμαστε όλοι σαν ενας εργάτης μπροστά στη μηχανή: αν μην το δεις με εξυπνάδα, σίγουρα θα μας νικήσει μοιραία».

*Πηγή: Marcolino Jeremias. Απόδοση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.