Στις 26 Ιούνη 1919 γεννήθηκε η Purification Perez, δασκάλα, μαχητική συνδικαλίστρια, αναρχική και φεμινίστρια μεγάλης φήμης κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου και της Ισπανικής Επανάστασης του 1936.

Από πολύ νεαρή ηλικία, τοποθετήθηκε σε θέση δασκάλας, ενώ οργάνωσε ένα Ελευθεριακό Αθήναιο (Ateneum) στη Βαλένθια, το οποίο κατέληξε να ενταχθεί στο συνδικάτο εκπαιδευτικών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CNT). Μέχρι το 1936, όταν ξέσπασε ο Εμφύλιος Πόλεμος και η Επανάσταση, η Purification Perez θα ενταχθεί στη φεμινιστική οργάνωση Mujeres Libres (Ελεύθερες Γυναίκες) ενώ στρατολόγησε τις πρώτες γυναίκες που εκπαιδεύτηκαν για οδηγοί τραμ.

Μετά την ήττα στον Εμφύλιο Πόλεμο και τον θρίαμβο των Φρανκιαστών έπρεπε να κρυφτεί για λίγο για να αποφύγει τη σύλληψη κ.λπ. Τελικά, γύρω στο 1959 θα εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια στον Καναδά, όπου θα εργασθεί ως νοσοκόμα μέχρι τη συνταξιοδότησή της.

Πέθανε τον Οκτώβρη του 1995, αφήνοντας πίσω μια ζωή παράδοσης και αγώνα για κοινωνική χειραφέτηση των καταπιεσμένων κοινωνικών στρωμάτων.

*Πηγή: Emilio Crisi.