Στις 18 Ιούνη 1939 πεθαίνει εξόριστος στη Γαλλία, υπό αμφίβολες συνθήκες, ο Mariano Rodríguez Vazquez, συνδικαλιστής και αναρχικός αγωνιστής με σημαντική συμμετοχή στον Ισπανικό Εμφύλιο και την Κοινωνική Επανάσταση του 1936. ‘Έγινε γνωστός ως Marianet και υπέγραφε ως Mariano R. Vazquez.

Γεννήθηκε το 1909 και ήταν τσιγγάνικης καταγωγής (Ρομά). Από νεαρή ηλικία ξεκίνησε να εργάζεται στον τομέα των κατασκευών ως κτίστης. Ως φυλακισμένος για κλοπή, θα έρθει σε επαφή με άλλους κρατούμενους, κυρίως πολιτικούς, συναντώντας τον αναρχισμό και αρχίζει να διαμορφώνεται πολιτικά.

Με την αποφυλάκισή του συνεχίζει να εργάζεται ως κτίστης ενώ συμμετέχει πλήρως στο συνδικάτο κατασκευών και γίνεται γενικός γραμματέας στην Καταλονία, το 1934. Το 1936 εξελέγη γενικός γραμματέας της CNT (Εθνική Συνομοσπονδία Εργασίας) της Καταλονίας, μιας από τις κύριες συνδικαλιστικές ενώσεις, η οποία συγκεντρώνει περισσότερους από 2 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Μόλις ξεκίνησε ο Εμφύλιος Πόλεμος συνεργάζεται στη συγκρότηση ομάδων άμυνας γειτονιάς και συνδικάτων και, στη συνέχεια, στη συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Αντιφασιστικών Πολιτοφυλακών (CCMA), επαναστατικό διοικητικό εργαλείο που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το κράτος.

Μέσω της CCMA και τιων συνδικαλιστικών δυνάμεων έγινε δυνατή η απαλλοτρίωση πολλών εταιρειών, εργοστασίων και δημοσίων υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, που κολλεκτιβοποιήθηκαν.

Με την ήττα, την προδοσία του κομμουνιστικού κόμματος και την επικράτηση των φασιστών, ο Mariano Rodríguez Vazquez θα προσπαθήσει να σώσει -σε συνεργασία με τον μυθικό Simon Radowitzky- ολόκληρο το αρχείο της CNT, κάτι που θα το καταφέρουν και θα το στείλουν στο Μεξικό.

Το 1939, ο Rodriguez πέρασε στη Γαλλία μαζί με τη συντρόφισσά του Conxita Davila. Όμως, κατά παράδοξο τρόπο, αν και εξαιρετικός κολυμβητής, ο Mariano Rodriguez θα πεθάνει τον ίδιο χρόνο (1939) αφού πνίγηκε στον ποταμό Marne.

Η Conxita Davila στη συνέχεια θα εγκατασταθεί στο Μεξικό όπου και πέθανε το 1974.

*Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.