Marcolino Jeremias
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

Στη φωτογραφία εικονίζεται το Σχολείο «1η Μάη» («1o de Maio») το 1929, όπου βλέπουμε τον αναρχικό Pedro Matera, τις κόρες του Nair και America Matera, καθώς και άλλους δασκάλους και μαθητές. Το ελευθεριακό εργατικό αυτό σχολείο βρισκόταν στον αριθμό 127 της οδού οδό Drummond, στο Olaria Station, προάστιο της Leopoldina, και λειτουργούσε με βάρδιες, από τις 8:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι για παιδιά, και από τις 17:00 το απόγευμα έως τις 20:00 το βράδυ για ενήλικες και των δύο φύλων.

Αυτό το εργατικό σχολείο, το οποίο έμαθαν γράμματα εκατοντάδες άτομα, ιδρύθηκε το 1908, με πρωτοβουλία του Pedro Matera και της οικογενείας του που αποτελείτο από τη σύζυγό του Maria Martins Matera και τα πέντε παιδιά τους, Liberalino, Alba, Nair, Irma και America.

Ο Pedro Matera γεννήθηκε στην Ιταλία, και αφίχθηκε στη Βραζιλία σε ηλικία 5 ετών. Μορφώθηκε -και πολιτικά- και έκανε οικογένεια. Ήταν μουσικός, έγραφε ποιήματα και έργα για το εργατικό θέατρο, ενώ συμμετείχε στη μεγάλη απεργία του 1917 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Επίσης, έπαιρνε μέρος στις συγκεντρώσεις ενάντια στη φτώχεια, ήταν σύνεδρος στο 3ο Εργατικό Συνέδριο της Βραζιλίας, συμμετείχε στην εκστρατεία για την απελευθέρωση των Sacco και Vanzetti, και επιμελήθηκε το περιοδικό «O Clarim & Liberdade» (1917), που διώχθηκε από την αστυνομία τον Νοέμβρη του 1918, κατά τη διάρκεια της καταστολής της αναρχικής εξέγερσης.

Εν τω μεταξύ, η μεγάλη του αποστολή ήταν πάντα η ελευθεριακή παιδαγωγική και η ορθολογιστική εκπαίδευση, γεγονός που τον οδήγησε να δημιουργήσει αυτό το εργατικό σχολείο που λειτούργησε πάνω από 21 χρόνια. Ως ανταμοιβή για όλα αυτά συνελήφθη πολλές φορές από τις αρχές, ακόμη και όταν συνοδευόταν από τις μικρές κόρες. Κατά τη διάρκεια των φυλακίσεών του, η οικογένειά του, που ήταν πολύ δεμένη με την οικογένεια των αδελφών Soares, βασιζόταν πάντα στην αλληλεγγύη της Ομάδας Γυναικών Κοινωνικών Σπουδών.

Λίγο πριν από αυτή τη φωτογραφία, η κόρη του America Matera, τότε 18 ετών και Επίσης, στον αργαλειό της κόπηκε ο δείκτης του ενός χεριού.

*Πηγή: Marcolino Jeremias. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.