Ο Isak Aufseher (που αναφέρεται και ως Isaac Auffseher) γεννήθηκε στις 26 Γενάρη 1905 στο Kúty (στη Γαλικία, που τότε ανήκε στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία και σήμερα λέγεται Ivano-Frankivisk και ανήκει στην Ουκρανία). Γεννημένος σε μια εβραϊκή οικογένεια, ο Isaac Aufsehe χρησιμοποίησε, επίσης, τα ψευδώνυμα Isidor και Issy. Εκπαιδεύτηκε στον Χασιδισμό, και κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου η οικογένειά του διαλύθηκε.

Το 1928 ήταν μέλος του αριστερού τμήματος του Kommunistische Partei Deutschlands (KPD - Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας) που ήταν κοντά στον τροτσκισμό και συνδέθηκε με το Leninbund.

Το 1933 με την άνοδο των Ναζί στην εξουσία, και έχοντας στο μεταξύ προσεγγίσει τον ελευθεριακό σοσιαλισμό, αυτοεξορίστηκε, πρώτα στο Παρίσι (Γαλλία) και στη συνέχεια στη Βαρκελώνη (Καταλονία). Με τη συντρόφισσά του Margot Tiertz, δημιούργησαν ένα κιόσκι στη Rambles της Βαρκελώνης, από όπου διένειμαν αντιφασιστικό και ελευθεριακό έντυπο υλικό. Την άνοιξη του 1935 οι δημοκρατικές αρχές έκλεισαν το περίπτερό του και, μετά από αίτημα του Γερμανού προξένου, εκδιώχθηκαν με τη συντρόφισσά του από τη χώρα.

Στις αρχές του 1936 Isaac Aufsehe επέστρεψε στη Βαρκελώνη, αλλά συνελήφθη και κλείστηκε στη φυλακή Modelo. Λίγες μέρες πριν από το φασιστικό πραξικόπημα της 19ης Ιουλίου 1936 αφέθηκε ελεύθερος. Μεσούσης της επανάστασης ενσωματώθηκε στο Deutsche Anarcho-Syndikalisten (DAS, τμήμα Γερμανών Αναρχοσυνδικαλιστών) και έγινε γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Αντιφασιστών Μεταναστών (CIDEA), που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου και η οποία διέθετε σε πρόσφυγες διάφορες τοποθεσίες στη Βαρκελώνη., ανάμεσά τους ένα σαλέ που είχε επιταχθεί από τη γερμανική καθολική κοινότητα των Teresianes (Theresienheim) που ήταν προσδεδεμένη στους Ναζί. Ο Ernst Appel και ο Arthur Lewin ήταν δύο άλλοι εκπρόσωποι της DAS στην CIDEA, όπου υπήρχαν επίσης δύο εκπρόσωποι από το KPD και δύο από το Marxist Unification Working Party (POUM - Εργατικό Κόμμα Μαρξιστικής Ενοποίησης).

Μιλώντας εξαιρετικά ισπανικά, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη συγκέντρωση κεφαλαίων μεταξύ σημιτικών οργανώσεων για να βοηθήσει Εβραίους μετανάστες να μετοικήσουν στην Παλαιστίνη ή να αποκτήσουν ισπανική υπηκοότητα. Συμμετείχε επίσης σε καταλήψεις και απαλλοτριώσεις χώρων και περιουσιακών στοιχείων Γερμανών που ήταν υποστηρικτές του εθνικοσοσιαλισμού στη Βαρκελώνη. Υπό τη διαχείρισή του αντιμετώπισε συχνά κομμουνιστές εκπροσώπους και κατήγγειλε τους ελιγμούς της CIDEA.

Μετά τα γεγονότα του Μάη του 1937 μπόρεσε να ξεφύγει αρχικά από τις πολυάριθμες συλλήψεις που διέπρατταν σταλινικοί πράκτορες σε βάρος των αγωνιστών της DAS και άλλων ελευθεριακών οργανώσεων, αλλά τελικά συνελήφθη τον ίδιο μήνα και κλείστηκε στη φυλακή Modelo στη Βαρκελώνη.

Τελικά, ξέφυγε από την κομμουνιστική καταστολή, αφού έλαβε από το Προξενείο της Γαλλίας βίζα διέλευσης για να φτάσει στην Πολωνία για να έρθει σε επαφή με αντιφασιστικές οργανώσεις και να συγκεντρώσει κεφάλαια και βοήθεια. Έτσι, στις 17 Ιούλη 1937 έφυγε από την Καταλονία με τη συντροφισσά του Emmy Scholem (Emmy Wiechelt) και έφτασαν στο Παρίσι όπου έζησαν παράνομα μέχρι τον Μάρτιο του 1939. Στη συνέχεια πήγε στην Ελβετία, όπου πήρε άδεια εργασίας το 1945, και εγκαταστάθηκε μόνιμα εκεί.

Μεταξύ 1944 και 1946 κυκλοφόρησε στη Βασιλεία, παρά την πολεμική λογοκρισία, μαζί με τους αδελφούς Heinrich και Felix Koechlin, το περιοδικό “Blätter für Freiheitlichen Socialismus”. Επίσης έγινε μέλος της ομάδας Freiheitliche Socialist (FS - Ελευθεριακοί Σοσιαλιστές) και μεταξύ 1947 και 1949 κυκλοφόρησε στο Παρίσι, πάλι με τους αδελφούς Koechlin, δέκα τεύχη της έκδοσης “Der Freiheitlichhe Socialist”. Κέρδιζε τα προς το ζην ως παλαιοβιβλιοπώλης στη Βασιλεία και ασχολήθηκε, επίσης, ενεργά με το κίνημα των οικιστικών συνεταιρισμών.

Ο Isaac Aufseher πέθανε, χωρίς να έχει πολιτογραφηθεί Ελβετός, στις 23 Μάη 1977 στη Βασιλεία.

*Πηγή: Lluis Guix Moreno. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.