...
Ιστορία Κοινωνικών Κινημάτων

 

Στις 14 Ιουλίου 2000, η Isabel Coe - βετεράνος και πρεσβύτερη της Σκηνής Πρεσβείας στην Canberra - ίδρυσε ένα παρακλάδι της πρεσβείας στο πάρκο Victoria, κοντά στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Στόχος η ενημέρωση των επισκεπτών και των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων σχετικά με την καταστολή των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων από τις παλιότερες και τις νυν κυβερνήσεις της Βρετανικής Αποικίας. Η άδεια για την εγκατάσταση της Πρεσβείας στο πάρκο δόθηκε από τους παραδοσιακούς φύλακες της περιοχής, το λαό των Eora.

Στις 25 Ιουλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Νότιου Σίδνεϊ έστειλε γράμμα στην Πρεσβεία ισχυριζόμενο ότι κατέχουν παράνομα το πάρκο και ζήτησε να συμφωνήσουν με τους όρους του Συμβουλίου αν θέλουν να παραμείνουν στο χώρο του πάρκου. Μερικοί από αυτούς ήταν να κλειστεί η ιερή φωτιά σε κουτί και να μένουν μόνο 4 μέλη της Πρεσβείας τις νυχτερινές ώρες. Οι όροι δεν έγιναν δεκτοί.

Τον Αύγουστο, η αστυνομία απείλησε και πάλι να εκκενωθεί ο χώρος του πάρκου. Τελικά στις 23 Αυγούστου δόθηκε η άδεια παραμονής, ύστερα από διαπραγματεύσεις. Από τις 14 Σεπτεμβρίου ως την 1 Οκτωβρίου γινόταν γιορτή για την Αυτονομία, προκειμένου να λήξει ο 7ΐόλεμος γενοκτονίας, να αναγνωριστεί και να εορτασθεί η αυτονομία των Αμπορίτζιναλ και να ξεκινήσει η ειρηνική διαδικασία για Συνθήκη. Ουσιαστικά πρόκειται για συμμετοχή του κοινού στην τελετουργία της Ιερής Φωτιάς για την Ειρήνη και την Δικαιοσύνη. Η πρεσβεία στο πάρκο έληξε με την τελετουργία κλεισίματος στις 7 και 8 Οκτωβρίου.

Οι Arabunna και άλλες αυτόχθονες φυλές της περιοχής κοντά στη Λίμνη Eyre κατά την πρώτη τους συνάντηση με τους κτηνοτρόφους αποίκους, αντιστάθηκαν σθεναρά. Αργότερα, δούλεψαν στην κτηνοτροφική βιομηχανία, αλλά όταν η οικονομία της έγινε λιγότερο επικερδής, έμειναν άνεργοι. Έτσι οι Arabunna μετακινήθηακν σε άλλες περιοχές, όπως στη δυτική QLD και στη Νέα Νότια Ουαλία. Ένας μεγάλος αριθμός Arabunna εγκαταστάθηκε στην ιεραποστολή Colebrook στο Quorn και πολλοί έμειναν κοντά στην παραδοσιακή τους γη στο Port Augusta και στην Adelaide.

Οι Arabunna αγωνίζονται για την αναγνώριση των παραδοσιακών δικαιωμάτων στη γη τους για να διατηρήσουν και να αναγεννήσουν τον πολιτισμό τους και ενεργά πραγματοποιούν καμπάνια ενάντια στις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή της Λίμνης Eyre και στον προτεινόμενο σκουπιδότοπο στη Billa Kalina. Περισσότερα στη σελίδα…

Η Kupa Piti Kungka Tjuta είναι μία ομάδα πρεσβύτερων γυναικών από τις φυλές Yankunytjatjara, Antikirinya, Kokatha και Arabunna που αγωνίζονται κατά του προτεινόμενου ραδιενεργού σκουπιδότοπου στη Billa Kalina, στη Λίμνη Eyre. Η Κοινοπολιτεία θεωρεί τη γη τους άχρηστη, καθώς πρόκειται για έρημο. Οι γυναίκες όμως γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αυτή τη γη και είναι η πατρίδα τους, όπου θέλουν να μεγαλώσουν τα εγγόνια τους και οι επόμενες γενιές.

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΜΠΟΡΙΤΖΙΝΑΛ

Οι Adnvamathanha αγωνίζονται για να σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες εξόρυξης ουρανίου στο ορυχείο Beverley, που βρίσκεται στην παραδοσιακή γη τους. Καλούν ανοιχτά όλο τον κόσμο να τους συμπαρασταθεί. Το Μάιο του 2000, η αστυνομία της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας - υπερασπιζόμενη την εγκληματική μεταλλευτική εταιρεία Heathgate Resources - χρησιμοποίησε βία και σπρέυ για να διαλύσει την ειρηνική διαμαρτυρία 100 διαδηλωτών, που διεκδικούν την ιερή γη Urdlurunha-Vitana, στο ορυχείο Beverley.

Η αστυνομία δεν δίστασε να επιδείξει τη δύναμή της ακόμα και στους πρεσβύτερους Adnvamathanha. Συνελήφθησαν 25 διαδηλωτές, τραυματίστηκαν αρκετοί και ένα 11χρονο Αμπορίτζιναλ κορίτσι ψεκάστηκε στο πρόσωπο με σπρέι.

"Ποτέ δεν θα πούμε ΝΑΙ στο ορυχείο Beverlev ή στο Honeymoon Ο muda - ο ονειροχρόνος μας - είναι πολύ δυνατός μέσα μας. Θέλουμε η χώρα μας να μείνει καθαρή για τα παιδιά μας και για τα παιδιάτους”.

Η Λίμνη Eyre καλεί το λαό των Arabunna να επιστρέψει στη γενέθλια γη του

Ο λαός των Arabunna καλεί όλα τα Μαύρα έθνη και όλους τους υποστηρικτές να συμμετέχουν.

Οι Arabunna επιστρέφουμε στη γενέθλια γη μας ως υπεύθυνοι και υποχρεωμένοι να σταματήσουμε τη μεγαλύτερη απειλή για την πατρίδα μας - την ανάπτυξη του ορυχείου ουρανίου Roxby Downs από την Western Mining στο Φράγμα Olympic και την απειλή εναπόθεσης ραδιενεργών αποβλήτων από την Primary Industries and Energy.

Αυτό το κίνημα είναι για την ειρήνη. Η Λίμνη Eyre καλεί τον κόσμο να κάνει ειρήνη με το Λαό και την Πατρίδα του. Ο λαός των Arabunna αγωνίζεται για τη Γη και την επιβίωσή μας. Αρκετά υποφέραμε.

Γυρίζουμε σπίτι. Καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει. Η Γριά ΑΛίμνη μας καλεί πίσω. Πονάει...Θέλει...Ήρθε η κατάλληλη στιγμή να δράσουμε. Το αποφασίσαμε για τις 26 Μαρτίου του 1999. Ελάτε. Είστε καλεσμένοι να παραβρεθείτε σ' αυτή την εκδήλωση στις ακτές της Λίμνης Eyre. Φέρτε ένα πακέτο με τα προσωπικά σας είδη και το φαγητό σας στο μονοπάτι Oodnadatta στις ακτές της Λίμνης Eyre. Θα υπάρχουν αναρτημένα πανώ.

Σταματήστε τη χρήση του ουρανίου στους πολέμους, σταματήστε τους πολέμους και κάντε ειρήνη. Ήρθε η ώρα. Αυτή είναι η αρχή. Η Λίμνη Eyre με τους υδάτινους δρόμους και τις πηγές στους λόφους και όλα τα ζώα και τα φυτά που ανήκουν εκεί, είναι ένας πολύ ξεχωριστός τόπος.

Μαζεύει όλα τα αρχαία ποτάμια και ρυάκια, πολλά ποτάμια από άλλες πατρίδες. Η Γριά Λίμνη τα εξευμενίζει όπως θα φρόντιζε ένα μωρό.

Το νερό είναι ζωή. Το νερό είναι πιο πολύτιμο από το χρυσό. Η Γριά Λίμνη δεν σχεδιάστηκε ούτε κατασκευάστηκε ούτε δημιουργήθηκε για τους σκοπούς που τώρα χρησιμοποιείται. Πονάει και καλεί... Αν αισθάνεστε δυνατοί στο πνεύμα για να σώσετε τη Γριά Λίμνη, τότε να είστε εκεί. Σας καλούμε να έρθετε με δυνατό πνεύμα.
Η Γριά Λίμνη Eyre μιλάει…

Η Γριά Λίμνη Eyre καλεί εμάς τους Arabunna: «Γυρίστε σπίτι για τη Ζωή. Ξεκινήστε ένα καινούριο και πιο γλυκό τρόπο - όντας ελεύθεροι. Ελαφρώστε τον πόνο. Γίνετε Ένα πάλι.»

Η Γριά Λίμνη το έστησε αυτό από την αρχή με αυτό το σκοπό - να ξυπνήσει τον κόσμο να ζήσει για τη Ζωή. Η Γριά Αίμνη ετοίμασε την παγίδα, έβαλε το δόλωμα θέλοντας να έρθουν: «Ελάτε να με δοκιμάσετε! Δοκιμάσατε τον υπόλοιπο κόσμο. Σας περιμένω… Συνεχίστε να παίρνετε το νερό... έλα Western Mining, συνέχισε να ρουφάς, άνθρωπε συνέχισε να έρχεσαι και να προσπαθείς να με καταστρέφεις και θα δεις τι θα γίνει. Δεν με ξέρουν. Προσπαθούν να με ακρωτηριάσουν τεμαχίζοντας τα χέρια μου, τεμαχίζοντας τα πόδια μου. Μπορείς να ξεσκίσεις το μωρό σου; Μπορείς να ξεσκίσεις τη γιαγιά σου; Μπορείς να ξεσκίσεις τον παππού σου; Δεν με ξέρουν. Γιατί προσπαθούν να φέρουν τον πόνο σε μένα και στο Λαό μου; Επειδή έχω τη συνταγή για τη Ζωή…»

Γι' αυτό η Γριά Λίμνη έστησε το δόλωμα...για να ξελογιάσει τους ανθρώπους να τους ξυπνήσει... Ήρθε η ώρα να έρθετε, να έρθετε και να ακούσετε, να κάνετε ειρήνη και όχι πόλεμο.

Η Γριά Λίμνη είναι έρημη, κάθεται μόνη της καλώντας τα παιδιά και τις οικογένειες: « Ούτε λαός, ούτε παιδιά. Έφυγαν. Τους πήραν μακριά.»
Η Γριά Λίμνη είναι πολύ μεγάλη... πολύ μεγάλη για να τη βρωμίζουν... Πολύ μεγάλη. Κάνουμε έκκληση σε όλες τις διαφορετικές ομάδες να μοιραστούν και να συμμετέχουν στην Επιστροφή στην Πατρίδα μας - φτιάξτε ένα λοφίσκο, λαξεύατε μία βέργα, φτιάξτε ένα ακόντιο, βάλτε κάτι επάνω για να συμβολίζει την ομάδα σας. Συμμετάσχετε σε αυτό το πνευματικό ταξίδι Η Γριά Λίμνη μιλάει, καλεί…

211 χρόνια πριν η Γριά Λίμνη ήξερε ότι αυτή η ομάδα ανθρώπων θα έρθει…

115 χρόνια πριν ήρθαν στη Λίμνη Eyre.

Η Γριά Λίμνη έκανε αυτούς τους τύπους να έρθουν για να βρουν το σωστό τρόπο από το λάθος τρόπο ζωής. Γι’ αυτό χρειάζεται αυτή η αλλαγή, για τη θεραπεία και την ευλογία. Ζητήστε Συγγνώμη από τη Γιαγιά Χώρα, από τη Γριά Λίμνη.

Ευχαριστήστε την. Αγαπήστε την και πείτε επανειλημμένα: Συγγνώμη και Συγγνώμη και Συγγνώμη και Συγγνώμη μέχρι να γίνει και μέχρι η αυτονομία μας γίνει σεβαστή…

Αφήστε τις λίμνες ελεύθερες. Αφήστε τα ποτάμια ελεύθερα. Αφήστε τα νερά να τρέχουν ελεύθερα. Αφήστε τις πηγές στους λόφους ελεύθερες Αφήστε τον φρέσκο αέρα να κινείται ελεύθερα.

Αφήστε τα παιδιά και τους ανθρώπους να ζήσουν ελεύθεροι. Ζήστε τη Ζωή.
Καλούμε όλες τις κυβερνήσεις σε επίπεδο τοπικό, πολιτείας και ομοσπονδίας να μας υποστηρίξουν πλήρως σε αυτή την εκδήλωση, να συμμετάσχουν και να αποτελόσουν μέρος αυτού του ειρηνικού κινήματος για να σταματήσει αυτή η αφύσικη καταστροφή.

Κανείς και καμιά Πατρίδα δεν αξίζει αυτή τη σκληρή μεταχείριση.

Αξίζουμε τον καλό τρόπο, τον ειρηνικό τρόπο.

Το μήνυμα είναι απλό: Αφήστε ήσυχη τη Γριά Λίμνη Eyre και τους δρόμους του νερού. Όχι άλλη καταστροφή. Αυτό είναι το μήνυμα: Αφήστε τη! Η Χώρα είναι πολύ μεγάλη για να την βρωμίζουν.

Οι Arabunna και η Γη τους - Γνώση από τον αρχαιότερο πολιτισμό του κόσμου

Στις 26 Μαρτίου 1999, οι Arabunna ξεκίνησαν το ταξίδι επιστροφής στη γενέθλια γη τους και έστησαν έναν καταυλισμό από σκηνές στις ακτές της Λίμνης Eyre. Ο καταυλισμός καταστράφηκε από την εταιρεία Western Mining την πρώτη βδομάδα του Δεκέμβρη 1999, αλλά ξαναφτιάχτηκε τον επόμενο χρόνο και θα υπάρχει εκεί για πάντα. Οι Arabunna επέστρεψαν οριστικά στην πατρίδα τους, μία πατρίδα που βίαια αναγκάστηκαν να αφήσουν από τα πλήθη που έσφαζαν τους άνδρες, τις μητέρες και τα μικρά παιδιά μας. Ονόμασαν τη γη μας terra nullius. Η γη μας δεν είναι μία ακατοίκητη έρημος για μεταλλεία και σκουπιδότοπους ουρανίου και πυρηνικών αποβλήτων. Είναι το σπίτι μας. Κατά την πρώτη εισβολή εκδιωχθήκαμε από την ποιμενική βιομηχανία γίναμε πρόσφυγες στην ίδια μας τη χώρα, και παρ' όλ’ αυτά κρατήσαμε επαφή με την πατρίδα μας. Σήμερα η πατρίδα μας απειλείται από το μεγαλύτερο μεταλλείο ουρανίου στον κόσμο - το Roxby Downs και τον προτεινόμενο σκουπιδότοπο ραδιενεργών αποβλήτων στη Billa Kalina, στη λεκάνη της Λίμνης Eyre. Ο λαός των Arabunna και πολύς κόσμος που δεν είναι Aboriginal επέστρεψαν στις ακτές της Λίμνης Eyre για να προστατέψουμε αυτή τη γριά γη, όλοι εμείς είμαστε οι φύλακες της Λίμνης Eyre.

Η ζωή μας υφίσταται με τη γη μας. Η γη είναι η βάση μας, είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας. Η γη μας είναι ιερή.

Στις 6 Αυγούστου 1999 ανακοινώσαμε στην εταιρεία-καταπατητή Western Mining ότι καταπατά τη γη των Arabunna και τους δώσαμε διορία να έχουν εγκαταλείψει τη γη των Arabunna έως τις 26 Μαρτίου 2000. Οι έγνοιές μας έχουν ως εξής:

■ Η επιστροφή στη γενέθλια γη μας είχε ως κίνητρο την ανάγκη να πολεμήσουμε την κλοπή νερού από την εταιρεία Western Mining. Η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας εγκρίνει σήμερα την ημερήσια άντληση 42 εκατομμυρίων λίτρων νερού από τη λεκάνη της Αίμνης Eyre. Το ιερό νερό μας θυσιάζεται για το μεγαλύτερο μεταλλείο ουρανίου στον κόσμο.

Ο λαός των Arabunna έχει προσβληθεί που η κυβέρνηση θέλει να πετάξει τα ραδιενεργά απόβλητά της σε αυτήν την περιοχή που ονομάζει Billa Kalina. Αντιτιθόμαστε κατηγορηματικά σ’ αυτό το σχέδιο.

Ανακοινώνουμε στις αυστραλιανές κυβερνήσεις, τις διεθνείς κοινότητες, και τις πολυεθνικές εταιρείες που επωφελούνται από αυτές τις δραστηριότητες: «Μην πετάξετε τα ραδιενεργά απόβλητα πουθενά στη γη μας. Μην μετατρέψετε τη Λίμνη Eyre σε μέρος θυσίας για τα δηλητηριώδη απόβλητα της πυρηνικής βιομηχανίας. Μην συνεχίσετε να εκθέτετε το λαό μας στην επικίνδυνη ακτινοβολία.

Μην καταστρέψετε άλλον έναν ιερό τόπο. Πείτε ΟΧΙ στον προτεινόμενο σκουπιδότοπο της Billa Kalina.

Η ανάγκη να φροντίσουμε τη Λίμνη Eyre και τις πηγές στους λόφους και όλους τους άλλους ιερούς τόπους.

■ Να πάρουμε τον έλεγχο της ζωής και της πατρίδας μας. Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο κάτω από τους αποικιοκρατικούς νόμους. Θέλουμε το Νόμο της Γριάς Πατρίδας, το νόμο του λαού και της γης, τους δικούς μας αρχέγονους νόμους. Να αρχίσει η διαδικασία επούλωσης για όλους τους λαούς που εκδιώχθηκαν από τη γη και τους αρχέγονους νόμους τους.

Η παρατεινόμενη επιβίωση του μεταλλείου ουρανίου Roxby Downs θα σκοτώσει τη Λίμνη Eyre. Η Λίμνη Eyre συντηρεί πλάσματα και φυτά άγνωστα οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Δεν θα έπρεπε να γίνει εναπόθεση ραδιενεργών αποβλήτων, ούτε μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Λίμνη Eyre και την περιβάλλουσα περιοχή, και ούτε άλλη άντληση από τα υπόγεια νερά. Το υπόγειο αρχαίο νερό είναι εκατομμυρίων χρόνων. Θα έπρεπε να προστατεύεται συνολικά και να γίνει Τόπος Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Ο λαός μας ποτέ δεν έκανε εξορύξεις ούτε αναπτυσσόταν με τον τρόπο των αποικιοκρατών. Ποτέ δεν σκάβαμε μεγάλες τρύπες στη γη ούτε μολύναμε τους δρόμους του νερού. Ο πολιτισμός μας μας μαθαίνει να νοιαζόμαστε για τη γη, τη μητέρα μας. Ζούσαμε σαν μία οικογένεια και φροντίζαμε ο ένας τον άλλο όπως φροντίζαμε τη γη. Γιατί να μολύνετε την ακόμα αγνή πατρίδα μας; Πάντα σας προειδοποιούσαμε για τους κινδύνους του ουρανίου. Να το αφήσετε εκεί που ήταν η φυσική του θέση, εκεί που ήταν ασφαλές, στο έδαφος. Είχε περισσότερη αξία σε όλες τις γενιές να το λατρεύουν με πνευματική έννοια ως ιερό τόπο. Οι θρύλοι μας μας διδάσκουν για την επικίνδυνη ενέργειά του. Τώρα μένουμε όλοι με τα ραδιενεργά απόβλητα, και οι κυβερνήσεις δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Οι κυβερνήσεις θέλουν να εξοικονομήσουν λίγα χρήματα πετώντας το στη γη μας. Ξέρουμε ότι είναι αδύνατο να γίνει ασφαλής ο ραδιενεργός σκουπιδότοπος. Και δεν θα αφήσουμε τις κυβερνήσεις ή άλλους όπως την πολυεθνική Pangea να θυσιάσουν τη λεκάνη της Αίμνης Eyre. Η γη μας είναι πολύ αρχαία για να τη θυσιάσουν. Η γη μας είναι πολύ στερεή και πιστεύουμε ότι γι' αυτό διάλεξαν τη Billa Kalina, έτσι ώστε το διαφυγόν ραδιενεργό αέριο ή τα δευτερογενή αέρια και η ραδιενεργός σκόνη και τα απόβλητα να εγκλωβιστούν στη λεκάνη της Λίμνης Eyre. Το ραδιενεργό αέριο είναι πολύ βαρύ και απλώνεται κατά μήκος του εδάφους και Οα μπορούσε να συγκρατηθεί στη Λίμνη Eyre, αλλά έχουμε ήδη δει πώς οι άνεμοι διασκορπίζουν τα ραδιενεργά σύννεφα σε όλη τη χώρα όταν έκανα δοκιμές στις πυρηνικές βόμβες στη Maralinga. Ξέρουμε πώς τα ραδιενεργά ισότοπα διασκορπίζονται στο δίκτυο της ζωής και συγκεντρώνονται στην αλυσίδα της ζωής, προκαλώντας καρκίνους, λευχαιμία και μεταλλάξεις στα ζώα και στα φυτά.

Έχουμε ήδη δει καγκουρό να αναπηδούν τυφλά με μεγάλα εξογκώματα να κρέμονται από αυτά. Για μας, τα καγκουρό είναι ένας δείκτης, όταν είναι άρρωστα είναι βέβαιο σημάδι ότι η χώρα είναι άρρωστη. Αν οι σκουπιδότοποι πυρηνικών αποβλήτων είναι ακίνδυνοι θα έφτιαχναν πολλούς μέσα στις πόλεις και θα γλίτωναν τα έξοδα μεταφοράς σε απομακρυσμένες περιοχές. Θα τα έριχναν εκεί που ρίχνουν τα καθημερινά σκουπίδια. Προς το παρόν δεν υπάρχει γνωστή τεχνολογία που να μπορεί να συγκρατεί τα μακράς διαρκείας υψηλής ραδιενέργειας απόβλητα για όσο Θα έπρεπε να είναι εντελώς απομονωμένα από το ανθρώπινο ΚΑΙ το φυσικό περιβάλλον. Η ανθρώπινη φυλή δεν έχει τα μέσα να χειριστεί αυτό το ουράνιο και τα απόβλητά του. Είναι σαν μια καινούρια θανατηφόρα αρρώστια, και ο κόσμος δεν έχει τη γνώση να τη γιατρέψει. Η αυστραλιανή κυβέρνηση λέει ότι ο αποθηκευτικός χώρος θα έχει το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, αλλά κι εμείς ξέρουμε επίσης ότι αυτό θα είναι μόνο η αρχή και θα ανοίξει για επέκταση αργότερα, για να γίνει ραδιενεργός σκουπιδότοπος για τα απόβλητα άλλων χωρών. Επίσης ξέρουμε ότι οι διαρροές από το σκουπιδότοπο μπορούν να μολύνουν τεράστιες εκτάσεις με το χρόνο. Το χρονικό πλαίσιο που δίνει η αυστραλιανή κυβέρνηση για την άμεση φροντίδα του ραδιενεργού σκουπιδότοπου είναι 100 χρόνια, και περιμένουν η ζωή του να είναι το ελάχιστο 300 χρόνια. Δεν θεωρούν ότι η δομή του σκουπιδότοπου θα αντέξει πάνω από 1000 χρόνια, κι όμως μιλούν για αποθήκευση ράβδων καυσίμου και ραδίου, που θα συνεχίζει να εκπέμπει ραδιενεργή ακτινοβολία για μεγάλο διάστημα μετά την κατάρρευση των εγκαταστάσεων.

Η βιομηχανία εξόρυξης ουρανίου και οι σχετικές με αυτήν δραστηριότητες αποτελούν ξεκάθαρες περιπτώσεις περιβαλλοντικού βανδαλισμού και καταστροφής χωρίς όρια. Το ορυχείο Roxby αντλεί πάνω από 15 εκατομμύρια λίτρα φυσικού νερού τη μέρα από την αρτεσιανή λεκάνη για τις εργασίες καθαρισμού της πορτοκαλί μάζας. Η εταιρεία Western Mining δεν πληρώνει το αρτεσιανό νερό που χρησιμοποιεί. Φυσικές πηγές καταστράφηκαν από τη μαζική μη ελεγχόμενη χρήση νερού. Η εταιρεία θα τριπλασιάσει τη χρήση νερού που θα φτάσει στα 42 εκατομμύρια λίτρα τη μέρα έως το 2000. Το νερό έχει ηλικία εκατομμυρίων χρόνων και οι πηγές μας στερεύουν, τουλάχιστον μία έχει στερέψει εντελώς. Αυτές οι πηγές είναι μια ένδειξη της παροχής των υπόγειων υδάτων. Οι πηγές στους λόφους είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της χώρας των Arabunna. Για το λαό των Arabunna η απώλεια αυτού του μοναδικού οικοτόπου άνυδρης γης είναι χειρότερο από το να περάσει μπουλντόζα και να καταστρέψει το πολιτιστικό είδωλο της Όπερας του Σίδνεϋ. Η απώλεια θα ήταν η καταστροφή του φυσικού οικοτόπου, και αυτό είναι αναντικατάστατο. Η χρήση της Αρτεσιαιής Λεκάνης της Λίμνης Eyre είναι μη βιώσιμη.
Τα τοξικά νερά στα απομεινάρια της εκμεταλλευόμενης λίμνης από το ορυχείο Roxby έφαγαν το στρώμα ασβεστόλιθου και τα μολυσμένα νερά διέφυγαν στο έδαφος για 2 χρόνια προτού γίνει κάτι για αυτό. Οι εγκαταστάσεις συγκράτησης των νερών στο ορυχείο Roxby Downs είναι κάτω από τα πρότυπα που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Επίσης δεν υπάρχει ένδειξη για το παρόν και το προσεχές μέλλον ότι η εταιρεία θα συμμορφωθεί με πρότυπα όπως το USNRC.

Γιατί η Roxby επεκτείνεται και φτιάχνει νέα ορυχεία, όταν κακοδιαχειρίζεται με τόσο αξιοθρήνητο τρόπο το περιβάλλον; Γ ιατί δεν απαγορεύεται τόσα χρόνια; εμείς πώς μπορούμε τώρα να εμπιστευτούμε τα προτεινόμενα σχέδια των αυστραλιανών κυβερνήσεων ότι θα διαχειριστούν τα απόβλητα; Πώς μπορούν να πετάξουν αυτά τα απόβλητα στη γιαγιά χώρα μας της Billa Kalina; Αν αυτή η κυβέρνηση δημιουργήσει εθνικό ραδιενεργό σκουπιδότοπο, θα ανοίξει την πόρτα του για τα παγκόσμια απόβλητα. Έχουμε ήδη αποδείξεις αυτής της πρότασης, που αρχικά διέρρευσε σε μία διαφημιστική προβολή της Pangea το 1998. Η Pangea είναι μία πολυεθνική εταιρεία που αντιπροσωπεύει βρετανικές κυβερνητικές υπηρεσίες. Θυμηθείτε ότι η βρετανική κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη για την πυρηνική δοκιμή στη γη των Maralinga τη δεκαετία του ’50. Η Pangea πρόσφατα μετακόμισε τα γραφεία της από τη Μελβούρνη σε πιο μόνιμη βάση στο Perth, από όπου συνεχίζει να πιέζει παρασκηνιακά την κυβέρνηση για την ίδρυση παγκόσμιου ραδιενεργού σκουπιδότοπου.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει διεξάγει συσκέψεις κοινοτήτων σχετικές με το σκουπιδότοπο. Αλλά ξέρουμε πως ο λαός έχει παραπλανηθεί, δωροδοκηθεί, ξεγελαστεί και υπογράψει συμβόλαια υπό εξαναγκασμό χωρίς ούτε καν μια μετάφραση στη γλώσσα του. Είδαμε πως οι μεταλλευτικές εταιρείες δημιουργούν αντίπαλα συμβούλια γης για να εκμηδενίσουν τις απαιτήσεις της νόμιμης αρχής για τη γη. Τους φωνάζουμε αυτοί που «εκμισθώνουν όχλους». Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ένταση στις κοινότητες παρόμοια με την πίεση μέσα σε μια χύτρα ταχύτητας. Τώρα περιμένουν από μας να πάρουμε πίσω τα τοξικά απόβλητα. Τα απόβλητα αυτά, που προκάλεσαν όλα αυτά τα φοβερά πράγματα στους ανθρώπους και στη γη, τώρα θα κάνουν φοβερά πράγματα σε μας για άλλη μια φορά. Είμαστε οι επιζώντες του πρώτου κύματος εισβολής και γενοκτονίας και τώρα για άλλη μια φορά απειλούμαστε από αυτό το καινούριο και συνεχιζόμενο κύμα γενοκτονίας.