UCL
Αναρχική Παρέμβαση

 

Από τη «μεγάλη αιτία της πενταετούς θητείας», μέχρι το «Να κάνουμε τον πλανήτη σπουδαίο ξανά», ο Μακρόν είναι πρόεδρος της υποκρισίας και της περιφρόνησης. Η επανεκλογή του δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε την καταστροφική του συμπεριφορά.

Για τα επόμενα πέντε χρόνια, δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα άλλο από μεταρρυθμίσεις βιτρίνας σε κοινωνικά και οικολογικά ζητήματα. Το επείγον είναι να οικοδομήσουμε τέτοιες δυναμικές σχέσεις ώστε να αντιμετωπίσουμε τις υπερφιλελεύθερες, ρατσιστικές και αντι-οικολογικές πολιτικές του.

Σε ό,τι αφορά το φεμινιστικό ζήτημα δεν έχει γίνει τίποτα για τη μείωση του αριθμού των γυναικοκτονιών, την αύξηση των καταλυμάτων έκτακτης ανάγκης που αποτελούσε και υπόσχεσή του και τη διευκόλυνση των σχετικών υποθέσεων μέσω των διαδικτυακών καταγγελιών. Πέρα από τη θέσπιση ενός φόρου άνθρακα που οδηγεί το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής σε πιο κρίσιμη κατάσταση απ’ ό,τι πριν, δεν έχουν ληφθεί ισχυρά οικολογικά μέτρα, ενώ οι διάφορες εκθέσεις (ειδικά αυτές της GIEC - επιτροπής επιστημόνων) σχεδιάζεται μια επιτάχυνση των αρκετά βραχυπρόθεσμων κλιματικών καταστροφών.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πραγματικής καταστρατήγησης των ελευθεριών που στοχεύουν ιδιαίτερα τους αντιρατσιστές και, ιδιαίτερα, τους μουσουλμάνους ή όσους εκλαμβάνονται ως τέτοιοι.

Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια σημειώθηκε, επίσης, μια ισχυρή οπισθοδρόμηση στον κοινωνικό τομέα. Από τη μεταρρύθμιση της ασφάλισης ανεργίας μέχρι το νομοσχέδιο για τη σύνταξη, μέχρι την πτώση του APL (ρυθμίσεις στο στεφαστικό πρόβλημα κυρίως κατά την εποχή της Covid), η κυβέρνηση Μακρόν απάντησε θετικά στις σειρήνες της δεξιάς. Οι πλουσιότεροι έχουν δει το εισόδημά τους και το κεφάλαιό τους να αυξάνονται, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης των φοροαπαλλαγών και άλλων φορολογικών δώρων σε επιχειρήσεις, ενώ την ίδια στιγμή ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αυξήθηκε, πέρασε τα 9 εκατομμύρια.

Μπροστά σε αυτά τα πολλά αδικήματα κατά της κοινωνικής μας θέσης, ευτυχώς έχουμε δει σημαντικές και θορυβώδεις κινητοποιήσεις από την Παναγία των Παρισίων, τις Αντίλλες, τα Κίτρινα Γιλέκα, τους εργαζόμενους, τους χωρίς χαρτιά ή διαμαρτυρίες για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ή κατά του ρατσισμού.

Η μόνη απάντηση στα κοινωνικά μας αιτήματα ήταν η όξυνση της καταστολής διαδηλώσεων, με χιλιάδες τραυματίες, εκατοντάδες ακρωτηριασμούς και αρκετούς θανάτους. Η γενίκευση της χρήσης όπλων, όπως τα LBD-40 ή οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες στη βίαια επιβολή του νόμου. Έξω από τις διαδηλώσεις, οι αρχές επιβολής του νόμου τραυμάτισαν και σκότωσαν μαζικά, από τον Steve Maia Caniço (τον Αύγουστο του 2019) μέχρι τον Jean-Paul πριν από λίγες ημέρες. Τέλος, η καταστολή είναι επίσης μια τεχνογνωσία που το κράτος εξήγαγε στη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία ή την Αίγυπτο μέσω πώλησης όπλων και της ανάλογης τεχνογνωσίας.
.
Η εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων, που κλόνισε την εξουσία, ήταν μια βασική στιγμή αυτής της επέκτασης της δύναμης ως όπλο διατήρησης της ηγεμονίας. Έκτοτε, η αστυνομία επιβάλει τον δικό της νόμο και είναι σε θέση να επιβάλει τα αιτήματά της στην κυβέρνηση μέσω του εκφοβισμού, παρ’ ότι υφίσταται ολοένα και περισσότερο μολύνεται από τη γάγγραινα των φασιστών.

Ενώ παρουσιάστηκε το 2017 ως αυτός που θα έφραζε το δρόμο στην ακροδεξιά, ο Μακρόν με το στίγμα και τις ρατσιστικές του ομιλίες υπήρξε πραγματικό σκαλοπάτι γι’ αυτήν καθώς τα ποσοστά του πρώτου γύρου για την ακροδεξιά κυμαίνονταν στο 30%. Τίποτα δεν προκαλεί έκπληξη όταν βλέπεις η ακροδεξιά να αυξάνει τα εκλογικά της κέρδη κατά τη διάρκεια της θητείας του Μακρόν, από τον φόρο τιμής στον Pétain και τον Maurras, μέσω της συνέντευξης στο "Current Values" ή τη σύνθετη χρήση του όρου "Islamo-Gauchism".

Πολλά προβλήματα έχουν, επίσης, συσσωρευθεί από την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας Covid. Έλλειψη ανθρώπινων μέσων και υλικού στα ιδρύματα υγείας, καθυστερημένη και αδέξια εκστρατεία εμβολιασμού, επικοινωνία κατά προσέγγιση, αντιφατικές καθημερινές παρατηρήσεις, άρνηση άρσης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Η φροντίδα, πρώτα και κύρια, αυτώνπου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης της πανδημίας χωλαίνει αποφασιστικά εξαιτίας της περιφρόνησης αυτής της κυβέρνησης.

Γνωρίζουμε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι δύσκολα για την τάξη μας. Ο Μακρόν θα συνεχίσει να στρώνει το κόκκινο χαλί προς την ακροδεξιά, ενώ θα ασκεί φιλελεύθερες και αντικοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Είναι οι άνθρωποι της τάξης μας αλλά και ο πλανήτης που θα πληρώσουν τα σπασμένα. Είναι επείγον να οργανωθούμε για να επιβάλουμε τις διεκδικήσεις μας και να ανακτήσουμε τον έλεγχο της ζωής μας!

Organisation Communiste Libertaire (UCL - Κομμουνιστική Ελευθεριακ’η Οργάνωση)

24 Απρίλη 2022.

*Σχετικός σύνδεσμος: https://unioncommunistelibertaire.org

**Απόδοση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.