Το 2022 σηματοδοτεί την 52η επέτειο από την «αναχώρηση» του Jose Ritta Luz, από τα πλέον μαχητικά μέλη της USA (Union Sindical Argentina), μια οργάνωση που πήρε μέρος στην ίδρυση της CGT της Αργεντινής, αναρχικού αγωνιστή και συντρόφου της Marina Barcia Ritta.

Γεννήθηκε στις 24 Γενάρη 1897, στο Loulé της Πορτογαλίας. Ήταν παιδί ακόμα όταν μετανάστευσε στην Αργεντινή με τον πατέρα του. Ως νέος αρχίζει να εργάζεται σε διάφορες θέσεις, κάτι που τον φέρνει πιο κοντά στον κόσμο των συνδικάτων. Αργότερα άρχισε να εργάζεται στο εμπορικό ναυτικό, ενώ έκανε τα πρώτα του βήματα στην πολιτοφυλακή των συνδικάτων, περιοδεύοντας τη χώρα ως αντιπρόσωος της Union Sindical Argentina -που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα συνδικαλιστικά κέντρα της εποχής- εστιάζοντας κυρίως στις επαρχίες Santa Fe και Cordoba.

Θα συνάψει φιλία με τον ελευθεριακό Martín Castro, λαϊκού καλλιτέχνη του. Και οι δύο θα συμμετάσχουν στην αναρχική «Renevolence». Ιδρύθηκε στην πόλη Cruz Alta (της Córdoba), συμμετέχοντας στην ίδρυση της CGT, ως εργαζόμενος του Δήμου.

Με τη σύντροφό του και την κόρη τους μεταναστεύουν στην Ουρουγουάη, όπου εγκαθιστανται. Στο Μοντεβιδέο, ο Jose Ritta Luz έρχεται σε άμεση επαφή με συναδέλφους στον τομέα του μαρμάρου, αρτοποιούς και της τουβλοποιίας μεταξύ άλλων. Θα συμμετάσχει στα πρώτα χρόνια του Ateneo Libre del Cerro Teja, όπου θα συμβάλει στη συγκρότηση σωματείων, ενώ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το αναγνωρισμένο περιοδικό «Reconstruct Argentina».

Πέθανε τον Αύγουστο του 1970 αφήνοντας πίσω του μια ζωή προσηλωμένη στους κοινωνικούς αγώνες της περιοχής.

*Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.