Federación Anarquista de Rosario
Αναρχική Παρέμβαση

 

«Οι εργάτες όλου του κόσμου γνωρίζουν ότι εμείς, οι υπερασπιστές της σοβιετικής εξουσίας, παρακολουθούμε τα επιτεύγματα της Κοινωνικής Επανάστασης. Θα νικήσουμε ή θα πεθάνουμε κάτω από τα ερείπια της Κρονστάνδης, παλεύοντας για τη δίκαιη υπόθεση των εργατικών μαζών. Οι εργάτες του κόσμου θα είναι οι κριτές μας. Το αίμα των αθώων θα πέσει στα κεφάλια των κομισάριων, που είναι τρελοί και άγρια μεθυσμένοι για την εξουσία. Ζήτω η εξουσία του Σοβιέτ!».

Προσωρινή Επαναστατική Επιτροπή. Kronstadt, 7 Μαρτίου 1921.
(Δημοσιεύτηκε στην “Izvestia” N°6.

Ο χειμώνας του 1920-1921 ήταν μια περίοδος μεγάλων αναταραχών και κοινωνικών συγκρούσεων στη Σοβιετική Ρωσία. Μέχρι τότε, με την ήττα του Λευκού Στρατού το καλοκαίρι του 1920 είχε ήδη τερματιστεί ο Εμφύλιος Πόλεμος. Ωστόσο, το καθεστώς του Κομμουνιστικού Κόμματος συνέχισε να φορτώνει τον καταναγκαστικό πολεμικό του κομμουνισμό στους ανθρώπους. Χαρακτηρίστηκε από έναν ακραίο συγκεντρωτισμό του κρατικού ελέγχου σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής: ο ακρογωνιαίος λίθος του ήταν η αναγκαστική κατάσχεση δημητριακών από τους αγρότες, η απαγόρευση των απεργιών, η υποταγή των τοπικών και περιφερειακών Σοβιέτ στην κεντρική Σοβιετική Ένωση, η εξάλειψη του δικαιώματος των στρατιωτών να επιλέγουν τους αξιωματικούς τους και η «στρατικοποίηση της εργασίας» - που στην ουσία ήταν η διεύθυνση ενός ατόμου, η σιδερένια πειθαρχία και η παρουσία ένοπλων στρατευμάτων στα εργοστάσια, καθώς και η επιστροφή των «αστών ειδικών» στις θέσεις της προηγούμενης εξουσίας τους.

Αυτό, σε συνδυασμό κυρίως με την εξάπλωση της πείνας, μέσα στο κρύο, και την έλλειψη βασικών αγαθών, μαζί με τη σφοδρή καταστολή όλης της πολιτικής αντιπολίτευσης και τη δυσαρέσκεια για τις ανέσεις και τα προνόμια που απολάμβαναν οι αξιωματούχοι Μπολσεβίκοι, είχε δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα μεγάλης αναταραχής στους αγρότες και τους εργάτες της πόλης, που στο παρελθόν είχαν δείξει συμπάθεια προς την κυβέρνηση των Μπολσεβίκων. Η απάντηση ήταν ένα κύμα αγροτικών εκρήξεων και απεργιών των εργαζομένων, που σε συνδυασμό με μια αναταραχή στο στράτευμα, έφεραν σε εκρηκτική κορύφωση στην Κρονστάνδη.

Εκείνη την εποχή, η Κρονστάνδη ήταν μια οχυρωμένη πόλη και ναυτική βάση σε στρατηγική τοποθεσία στο νησί Κότλιν, περίπου 30 χιλιόμετρα από την Πετρούπολη. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ένα από τα προπύργια της επαναστατικής πολιτικής, επηρεασμένο σε μεγάλο βαθμό από τον αναρχισμό, ο οποίος είχε διαδραματίσει διακριτικό ρόλο στις ταραχές του 1905, του 1906 και πολύ περισσότερο στην επανάσταση του 1917. Αλλά οι ναύτες της Κρονστάνδης δεν άργησαν να καταλάβουν την εξαπάτηση που υπέστησαν με το δέλεαρ των διάσημων προλεταριακών συνθημάτων που έριχνε το κράτος. Και δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους. Ήδη τον Απρίλη του 1918 είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους με μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, παρά την απαγόρευση, όταν η κυβέρνηση των Μπολσεβίκων επιτέθηκε στους αναρχικούς κλείνοντας τις εγκαταστάσεις τους, καταστέλλοντας τον Τύπο τους και συλλαμβάνοντας τους αγωνιστές. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο όταν διαλύθηκε η ίδια η κεντρική επιτροπή των Σοβιέτ αυτών .

Όσον αφορά το κύμα εκρήξεων και συγκρούσεων, μόνο τον Φλεβάρη του 1921, η Τσεκά είχε αναφέρει 118 εξεγέρσεις αγροτών σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας. Μέχρι τότε, η δυσαρέσκεια είχε μεταδοθεί και στην εργατική τάξη των μεγάλων πόλεων -το κύριο σώμα υποστήριξης του μπολσεβίκικου καθεστώτος- και στα τέλη του ίδιου μήνα υπήρξε μια κλιμάκωση σημαντικών απεργιών σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, ειδικά στην Πετρούπολη. Η κυβέρνηση των Μπολσεβίκων απάντησε με αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας και εξαπολύοντας μια τεράστια καταστολή και διώξεις κατά των εργαζομένων σε αυτή την πόλη.

Τα νέα για το τι συνέβη στην Πετρούπολη έφτασαν σχεδόν αμέσως στους ναύτες της Κρονστάνδης, οι οποίοι στις 26 Φλεβάρη 1921 έστειλαν αντιπροσωπεία για να μάθουν τι συνέβαινε. Στην Κρονστάνδη, από το 1905, υπήρχε μια παράδοση επαναστατικής αλληλεγγύης με την εργατική τάξη της Πετρούπολης. Όταν η αντιπροσωπεία επέστρεψε στην Κρονστάνδη, παρουσίασε την έκθεσή της σε μια συνέλευση. Η έκθεση προκάλεσε την έγκριση του Ψηφίσματος του Πετροπαβλόφσκ, το οποίο μετατράπηκε στο πολιτικό όργανο της εξέγερσης και περιείχε μεταξύ των θεμελιωδών αιτημάτων της την αποκατάσταση των ελεύθερων Σοβιέτ, μια οικονομική δέσμευση στα αγκάθια των στρατοπέδων και την κατάργηση της δήμευσης των δημητριακών, την κατάργηση των προνομιακών μερίδων τροφίμων, ελευθερία του λόγου, τιου Τύπου και της συνάθροισης και απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων που συνελήφθησαν ως αποτέλεσμα των εργατικών και αγροτικών κινημάτων.

Την επόμενη μέρα, μια συνέλευση στην οποία συμμετείχαν περίπου 15.000 ναύτες, στρατιώτες και εργάτες υποστήριξαν το Ψήφισμα με συντριπτική πλειοψηφία. Αργότερα, στις 2 Μάρτη, αποφασίστηκε η ίδρυση Προσωρινής Επαναστατικής Επιτροπής, επιφορτισμένης με τη διοίκηση της πόλης και της φρουράς μέχρι το σχηματισμό ενός νέου Σοβιέτ. Μέχρι τα μεσάνυχτα είχαν καταλάβει την πόλη χωρίς καμία αντίσταση. Είχε ξεκινήσει μια εξέγερση.

Τις επόμενες μέρες οι εξεγερμένοι προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση των Μπολσεβίκων για να αποφευχθεί μια ένοπλη σύγκρουση. Αλλά οι Μπολσεβίκοι έδειξαν μικρή πρόθεση να προσφέρουν οποιαδήποτε παραχώρηση στους επαναστάτες, μάλλον έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να επιβάλουν το ψέμα ότι η εξέγερση ήταν έργο των Λευκών διοικητών και ότι έπρεπε να συντριβεί με τη βία.

Στις 7 Μάρτη, εξέπνευσε η προθεσμία για την αποδοχή του τελεσίγραφου που ίχε εκδώσει ο Τρότσκι. Η κυβέρνηση των Μπολσεβίκων επιτέθηκε στην Κρονστάνδη, βομβαρδίζοντας με πυροβολικό ακολουθούμενο από μια προσπάθεια εισβολής στο φρούριο. Όμως νικήθηκε. Μια ισχυρότερη επίθεση μεταξύ 10ης και 11ης Μάρτη ηττήθηκε επίσης. Τις επόμενες ημέρες επαναλήφθηκαν οι επιχειρήσεις των προηγούμενων ημερών, επίσης με μικρή επιτυχία. Τελικά, στις 17 και 18 Μάρτη έγινε η τελευταία επίθεση, με πολύ περισσότερες δυνάμεις. Η Κρονστάνδη κατελήφθη και πνίγηκε στο αίμα, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση των Μπολσεβίκων έκανε παραχωρήσεις στους ευρωπαίους καπιταλιστές.

Σήμερα, εμείς οι αναρχικοί θυμόμαστε την εκατονταετηρίδα της Εξέγερσης της Κρονστάνδης για διάφορους λόγους. Πρώτον, γιατί δείχνει ότι το εναλλακτικό στον καπιταλισμό στη Ρωσία δεν ήταν μόνο το αυταρχικό και κατασταλτικό καθεστώς του λεγόμενου «Κομμουνιστικού» Κόμματος. Οι κάτοικοι της Κρονστάνδης κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανές τις αρχικές αξίες της Ρωσικής Επανάστασης και τις υιοθέτησαν ξανά ενάντια στον ζυγό του Κομμουνιστικού Κόμματος. Έδειξαν ότι ήταν δυνατή η πραγματική λειτουργία της άμεσης δημοκρατίας και μιας κοινωνικής οργάνωσης μέσω ελεύθερων Σοβιέτ που αντανακλούσαν τις αληθινές φιλοδοξίες του λαού.

Δεύτερον, επειδή η πραγματική ιστορία της εξέγερσης είναι πολύ διαφορετική από τις ψεύτικες εκδοχές που διαδίδονται από πολλές λενινιστικές ομάδες και δείχνει πόσο πολύ οι Μπολσεβίκοι είχαν παρεκκλίνει από τις αρχές στις οποίες επικεντρώθηκε η Οκτωβριανή Επανάσταση. Ήταν οι Μπολσεβίκοι και όχι οι αγωνιστές της Κρονστάνδης, που στράφηκαν ενάντια στην εργατική τάξη.

Τέλος, θυμόμαστε την Κρονστάνδη να αντιπαραβάλλει αυτή την εμπειρία με τη δική μας. Το πολιτικό δίδαγμα είναι για άλλη μια φορά ότι η οργάνωση και η πάλη με ταξική ανεξαρτησία, άμεση δημοκρατία και άμεση δράση είναι μονόδρομος για τους από κάτω. Και ότι η Κυβέρνηση ή το Κράτος -όποιο κι αν είναι το όνομα και η μορφή του- είναι πάντα ο εχθρός της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του λαού.

Οι αναρχικοί εμπνεύστηκαν από τους εξεγερμένους της Κρονστάνδης και ύψωσαν τη σημαία τους για να συνεχίσουν αυτή την ιστορική χειρονομία για το Σοσιαλισμό και την Ελευθερία.

Federación Anarquista de Rosario (FAR - Αναρχική Ομοσπονδία Ροζάριο [Αργεντινή])

*Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της οργάνωσης «AGITATION - for Socialism and Freedom» N°2. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.