Η αναρχική βιβλιοθηκάριος Anna Shimat γεννήθηκε την 1 Ιούνη 1894, στην περιοχή Okmyany Shavel, της επαρχίας Kovna της Λιθουανίας. Εβραϊκής καταγωγής.

Μετά από την αποφοίτησή της από το Γυμνάσιο στη Riga, σπούδας το διάστημα 1914-1919 στη Νομική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της συνδέθηκε, αρχικά, με τους εσσέρους.

Το 1922 επέστρεψε στη Λιθουανία. Εργάστηκε αρχικά ως δασκάλα σε εβραϊκό σχολείο, στη συνέχεια ως μεταφράστρια στο Kaunas, το 1940, και αργότερα ως βιβλιοθηκάριος στο Πανεπιστήμιο του Vilnius.

Συμμετείχε στο αναρχικό κίνημα στη Δημοκρατία της Λιθουανίας. Το 1940-1944 έζησε στην κατεχόμενη ΕΣΣΔ και μετά στο υπό γερμανική κατοχή Vilnius. Συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης των Εβραίων του γκέτο του Vilnius καθώς και της διάσωσης των εβραϊκών πολιτιστικών αξιών. Στις 28 Απρίλη 1944 συνελήφθη στο Vilnius από την Γκεστάπο και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Μόνο αφότου φίλοι της κατόρθωσαν να καταβάλουν στους Γερμανούς ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ως εγγύηση, αστάθηκε δυνατό να απαλλαχθεί από τη θανατική ποινή και εστάλη στο στρατόπεδο του Νταχάου. Το 1944 η Shimat μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Ledelange στη νότια Γαλλία, από όπου απελευθερώθηκε από τους Συμμάχους τον Σεπτέμβρη του 1944.

Μετά την απελευθέρωση, έζησε στην Τουλούζη, όπου εργάστηκε, αρχικά, σε ένα πλυντήριο και στη συνέχεια ως βιβλιοθηκάριος στο Παρίσι.

Το 1940-1950 συνεργάστηκε με την ομάδα της Αναρχικής Ομοσπονδίας «Εργατική Υπόθεση - Αφύπνιση», και είχε ενεργό αλληλογραφία με τον Boris Yelensky, καταδικάζοντας τον αντισημιτισμό και τη γενοκτονία του εβραϊκού λαού.

Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της σε ένα γηροκομείο στο Cormel-en-Paris. πέθανε στις 17 Γενάρη 1970 στο Παρίσι.

*Πηγή: Овсянников Сергей. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.