Στις 16 Φλεβάρη 1844 γεννήθηκε στο Λονδίνο ο James Guillaume. Υπήρξε ένας από τους κύριους εκφραστές του ελβετικού αναρχισμού και της Αναρχικής Διεθνούς.

Από νεαρή ηλικία εναντιώθηκε στις αυταρχικές μορφές διδασκαλίας. Η μουσική και η ποίηση άσκησαν επίσης μεγάλη επίδραση σε αυτόν, ενώ μελέτησε ακόμα και άλλες επιστήμες, όπως αστρονομία, γεωλογία, εντομολογία και ό,τι σχετιζόταν με τη Γαλλική Επανάσταση. Στην Ελβετία ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Φιλοσοφία.

Σε συντονισμό με την πλειοψηφία των διεθνιστών της Jura, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εργατική τάξη δεν πρέπει να αγωνίζεται για απλά ρεφορμιστικά αιτήματα, αλλά για την κοινωνική επανάσταση. Το 1872 ο Μπακούνιν εκδιώχθηκε από τη Διεθνή λόγω του κυρίαρχου ρόλου που έπαιξε στην Ομοσπονδία Jura (αντιεξουσιαστική και Αναρχική Ομοσπονδία, η οποία συγκρούσθηκε με την πλειοψηφία της Διεθνούς που έγινε μαρξιστική).

Στις 15 Σεπτέμβρη 1872 στο St. Imier η Ομοσπονδία Jura συγκάλεσε συνέδριο που ενέκρινε τη γέννηση της αντιεξουσιαστικής Διεθνούς. Το 1874, ο James Guillaume με το ψευδώνυμο Jacques Glady, έγραψε τη μουσική για το «La Jurassienne» τον ύμνο της αντιεξουσιαστικής Διεθνούς. Συμπεριελήφθη σε μια μαύρη λίστα ανατρεπτικών στιχείων και το 1878 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.

Επιμελήθηκε της πλήρους έκδοσης των έργων του Μπακούνιν και από το 1905 έως το 1910 δημοσίευσε το σημαντικότερο έργο του “L'International, documents et souvenirs”.

Το 1914 επέστρεψε στην Ελβετία όπου πέθανε στις 20 Νοεμβρίου 1916.

*Πηγή: Walter Ranieri. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.