Working Class History
Ιστορία Κοινωνικών Κινημάτων

Στη φωτογραφία δύο από τους Κινέζους απεργούς ναυτικούς

Στις 28 Γενάρη 1942, αυστραλιανά στρατεύματα οπλισμένα με πολυβόλα, τουφέκια και ξιφολόγχες, επιτέθηκαν σε απεργούς Κινέζους ναύτες στο Fremantle της Δυτικής Αυστραλίας.

Περίπου 500 Κινέζοι ναύτες από έξι πλοία είχαν κηρύξει απεργία και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στα καταστρώματα, ζητώντας ίση αμοιβή με τους λευκούς Αυστραλούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας και εγγυήσεις ότι δεν θα σταλούν πίσω στην κατεχόμενη τότε από την Ιαπωνία Κίνα.

Στις 28 Γενάρη το 5ο Τάγμα Εθνοφρουράς επιτέθηκε στους εργάτες, σκοτώνοντας τον Tong Youn Tong, 44 ετών, με ξιφολόγχη, και πυροβολώντας τον Ping Sang Hsu, 22 ετών, στην πλάτη. Ένας από τους εργάτες κατάφερε να αρπάξει ένα τουφέκι και να πυροβολήσει απαντώντας, τραυματίζοντας έναν από τους ναύτες, πριν τελικά οι εργάτες παραδοθούν.

Στη συνέχεια, οι απεργοί συνελήφθησαν, στάλθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και μετέπειτα οι περισσότεροι συγκρότησαν στο Chinese Labour Corps (Κινεζικό Σώμα Εργασίας) κάνοντας καταναγκαστική εργασία για τους συμμάχους που πολεμούσαν εναντίον της Ιαπωνίας στη βόρεια Κίνα.

Ο αυστραλιανός Τύπος περιέγραψε τους εργάτες με μια στερεότυπη ρατσιστική γλώσσα ως «πονηρούς και αδίστακτους τύπους, τέτοιους που δεν έχει ξαναδεί πριν η Αυστραλία».

Την ίδια περίπου ώρα, το κινεζικό πλήρωμα ενός νορβηγικού πλοίου προσπάθησε να αποβιβαστεί και αρκετοί ναύτες πυροβολήθηκαν στη συνέχεια από τους Νορβηγούς φρουρούς.

Σε μια άλλη περίπτωση, όταν ένας Κινέζος ναυτικός παραπονέθηκε ότι ένας Αυστραλός τον κλώτσησε στο στόμα, όλο το πλήρωμα αποχώρησε από το πλοίο σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Οι αγώνες των Κινέζων ναυτικών συνεχίστηκαν και το 1944 επιτεύχθηκε νέα συμφωνία, με βάση την οποία οι μισθοί των Κινέζων εργατών αυξήθηκαν στο 80% του μισθού των λευκών.

*Πηγή: Working Class History. Twitter: https://twitter.com/wrkclasshistory
Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.