Το παρακάτω σύντομο κείμενο και η φωτογραφία είναι του Θεοδόση Πάνου. Αφορά την ύπαρξη Ελλήνων αναρχικών στις γραμμές των Ισπανών αναρχικών στην Επανάσταση και τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο και, συγκεκριμένα, τον Νότη Παπαζαχαρόπουλο από την Πάτρα.

Αναφέρει ο Θεοδόσης Πάνου:
«Σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο από των Ισπανικό εμφύλιο, στο οποίο αποδεικνύεται η ύπαρξη Ελλήνων μαχητών στης γραμμές των Ισπανών Αναρχικών.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία, απεικονίζει Ισπανούς και Έλληνες Αναρχικούς, από την Πάτρα, οι οποίοι πολέμησαν στο πλευρό της Ταξιαρχίας του μεγάλου Ισπανού Αναρχικού Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι, στα περίχωρα της Καταλονίας.

Πίσω από την ομάδα των Αναρχικών διακρίνεται ένα θωρακισμένο φορτηγό που κατασκεύασε ο Πατρινός Αναρχικός, Νότης Παπαζαχαρόπουλος, καθιστός δεύτερος από δεξιά, ο οποίος ήταν σιδηρουργός στο επάγγελμα και εργαζόταν τη δεκαετία του '30 στο λιμάνι της Πάτρας, μέχρι που άκουσε τις “σειρήνες” της Επανάστασης στην Ισπανία και αποφάσισε να συνδέσει την τύχη του με τα όνειρα των Ισπανών συντρόφων του.

Ο αδελφός του Νότη, Μπάμπης Παπαζαχαρόπουλος, από τον Αϊ Γιώργη Λάγγουρα Πατρών, πέθανε στα τέλη της δεκαετίας του '80 στην γενέτειρά του, σε βαθιά γεράματα. Αναρχικός και ο ίδιος, στη συνέχεια όμως είχε ενταχθεί στις γραμμές του ΚΚΕ και πολέμησε στις τάξεις του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο τους Ναζί κατακτητές, αλλά και στον Εμφύλιο τους δοσίλογους και ταγματασφαλίτες που είχαν συνεργαστεί συνειδητά με τον Γερμανό κατακτητή.

Μακρονησιώτης και σεμνός αγωνιστής ο Μπάμπης Παπαζαχαρόπουλος, όπως θυμούνται οι παλιοί Πατρινοί, πάντα τιμούσε την μνήμη του αδελφού του ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στην μεγάλη μάχη της Μαδρίτης, όπου οι Αναρχικοί αγωνιστές απέκρουσαν με ηρωισμό τα φασιστικά και ναζιστικά τάγματα του υμνητή του σφαγέα της Ευρώπης Χίτλερ, στρατηγού Φράνκο.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία αποδεικνύει την ύπαρξη Ελλήνων Αναρχικών, ανάμεσα στους μαχητές της CNT, καθώς στην κορυφή του θωρακισμένου φορτηγού διακρίνεται καθαρά η Ελληνική σημαία και δίπλα η κοκκινόμαυρη της CNT.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ»

*Να πούμε, ότι το μικρό αυτό κείμενο (στο οποίο έγιναν ορθογραφικές διορθώσεις) δημοσιεύτηκε εδώ: http://primaveralibertaria.tumblr.com/post/68764028887 και αναδημοσιεύτηκε εδώ: http://www.bloko.gr/ellada/spanio-ntokoymento-ellhnes-anarxikoi-ston-ispaniko-emfylio.html