Dimitri (tr.)
Πολιτισμός - Τέχνη

Στη φωτογραφία εξώφυλλο για το Pro Eto του Mayakovsky, σχεδιασμένο από τον Rodchenko (1923)

«Ερχόμαστε κοντά σας, αγαπημένοι σύντροφοι, αναρχικοί, αναγνωρίζοντας μέσα σας ενστικτωδώς τους άγνωστους μέχρι τότε φίλους μας… Το παρόν ανήκει σε καλλιτέχνες που είναι αναρχικοί της τέχνης».

Ο επαναστάτης καλλιτέχνης, φωτογράφος και γραφίστας Aleksander Mikhailovich Rodchenko (Алекса́ндр Миха́йлович Ро́дченко) γεννήθηκε στις 5 Δεκέμβρη 1891.
Ήταν τακτικός συνεργάτης της «Anarkhiia» - μιας ρωσικής εβδομαδιαίας εφημερίδας, που εκδιδόταν από την Ομοσπονδία Αναρχικών Ομάδων της Μόσχας. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβρη του 1917, αλλά η έκδοσή της ανεστάλη λόγω της σύγχυσης που προέκυψε σχετικά με την κατάληψη της εξουσίας από τους Μπολσεβίκους. Επανεμφανίστηκε τον Μάρτη του 1918 ως καθημερινή εφημερίδα. Το τελευταίο τεύχος, το 99ο, κυκλοφόρησε στις 2 Ιούλη 1918.

Στην εφημερίδα υπήρχε ένα τμήμα αφιερωμένο στο Tvorchestvo ή «δημιουργικότητα». Συμμετείχαν σε αυτό αρκετοί σπουδαίοι Ρώσοι καλλιτέχνες της avant-garde / αναρχικοί όπως οι Aleksei Gan, Kazimir Malevich (ψευδώνυμο Anti), Aleksandr Rodchenko, Aleksei Morgunov, Ivan Kliun, Olga Rozanova και Nadezhda Udaltsova.

*Εδώ υπάρχει ένα βίντεο με τίτλο «Ο Alexander Rodchenko και η ρωσική πρωτοπορία», διάρκειας 9 λεπτών: https://vimeo.com/6764325#_=_

**Εδώ δνμοσιεύεται κριτική του βιβλίου «The Aesthetics of Anarchy: Art and Ideology in the Early Russian Avant-Garde» της Nina Gourianova: https://www.katesharpleylibrary.net/83bm3h

#Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.