Την 1η Δεκεμβρίου 1914, γεννήθηκε στην Αβάνα της Κούβας, η αναρχική Hortensia Blanc Pita, πιο γνωστή ως Silvia Mistral. Κόρη Ισπανών μεταναστών. Συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου.

Το 1931 η οικογένειά της επέστρεψε στην Ισπανία και εγκαταστάθηκε στη Βαρκελώνη, όπου η Silvia Mistral συνεργάστηκε με διάφορα κινηματογραφικά και πολιτιστικά περιοδικά και έγινε μέλος της CNT.

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου δημοσίευσε αναφορές από το μέτωπο και δημιούργησε μια φιλία συνεργασίας με την Ουγγρομεξικάνα φωτογράφο Kati Horna, με τις φωτογραφίες της οποίας συνοδεύει τα άρθρα της. Τον Μάη του 1939, εξορισμένη στη Γαλλία, φυλακίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Barcarès.

Τον Ιούλη του 1939, μαζί με τον σύντροφό της, τον αναρχικό σκηνοθέτη Ricard Mestre Ventura, σαλπάρουν για το Μεξικό. Στη Veracruz, όπου εγκαθίστανται, γράφει πολεμικά απομνημονεύματα, κριτικές ταινιών, αναφορές και άρθρα για περιοδικά και εφημερίδες και συνεργάζεται με το κουβανικό αναρχικό περιοδικό «El Libertario» («Ο Ελευθεριακός»).

Εκτός από τις συνεργασίες αυτές, γράφει πάνω από δέκα βιβλία, με σημαντικότερο το «Exodus - Diary of a refugee española» («Έξοδος - Ημερολόγιο μιας Ισπανής πρόσφυγα»).

*Ευχαριστίες στον αναρχικό ιστορικό Walter Ranieri. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.