Βγαίνω από την κρυψώνα μου στο φως που πέφτει από ψηλά, μα πίσω από την πλάτη της, χωρίς να με βλέπει. Καθώς γλιστράω ξυστά από δίπλα της, μου 'ρχεται αυτή η έντονη γυναικεία ευωδιά, αυτό το μεθυστικό μείγμα από λεβάντα και εκκρίσεις, αυτό το σταυροδρόμι μεταξύ ουρανού και γης, κόλασης και παραδείσου, που μέσα σε μια στιγμή μας συνεπαίρνει και μας ανασταίνει. Γεμίζω τα ρουθούνια μου και την παρατηρώ από κοντά.
Μια χλιαρή φωνή:
— Σε μεθάει η περίοδος, άνθρωπέ μου;
Γυρνάει αργά προς το μέρος μου, με μαύρα λαμπερά μάτια.
Εγώ εμβρόντητος:
— Η μυρωδιά σου...
— Είναι η μυρωδιά των ευτελών πραγμάτων: της κοπριάς που ανασκαλεύεται, των εκκρίσεων του σώματος, του αίματος, της μελαγχολίας».
Στα μέσα της δεκαετίας του '90, κάνει την εμφάνισή της στην Ιταλία μία ομάδα «σαμποτέρ των ΜΜΕ» που υπογράφει με το όνομα «Luther Blisset». Ο «Luther Blisset» διασπείρει ψευδείς ειδήσεις παρασύροντας σε κολοσσιαίες γκάφες έγκυρες εφημερίδες και περιοδικά, κάνει ακτιβισμό στο ίντερνετ, αρθρογραφεί, εκδίδει ένα βιβλίο, παραπλανεί τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά όλης της Ευρώπης ασχολούνται με το φαινόμενο και οι εικασίες πέφτουν βροχή: πίσω από την υπογραφή αυτή κρύβεται μια ομάδα καθηγητών του Πανεπιστημίου Μπο-λόνια, μια ομάδα χάκερ ή ο Ουμπέρτο Έκο, τα κείμενα και οι ιδέες του οποίου παρουσιάζουν εκπληκτική ομοιότητα με εκείνα του «Luther Blisset».
Ο «Εκκλησιαστής» είναι η τελευταία συγκλονιστική εκδοτική εμφάνιση του «Luther Blisset», με ένα βλάσφημο και συναρπαστικό μυθιστόρημα, ένα «θρησκευτικό θρίλερ»!
Σε μια εποχή ρημαγμένη από τους θρησκευτικούς πολέμους, ένας φοιτητής θεολογίας επιλέγει το στρατόπεδο των αιρετικών και των απόκληρων.
Απέναντί του ένας κυνηγός αιρετικών και ανάμεσά τους, σαν σκακιέρα, μια από τις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές της Ευρώπης. Ένα παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσεως, όπου όλα επιτρέπονται στο κυνήγι μιας νίκης που το νόημά της παραμένει μυστηριώδες μέχρι το τέλος.
«Luther Blisset» είναι, όπως είπαμε, ένα όνομα που εμφανίστηκε στην Ευρώπη κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1990, μέσα από τις πιο περίεργες καταστάσεις και περιστάσεις, ω υπογραφή κειμένων και έργων με άκρως ανατρεπτικό περιεχόμενο και χαρακτήρα.
Ο άγνωστος σε μας συγγραφέα του «Εκκλησιαστή» επέλεξε να χρησιμοποιήσει αυτό ακριβώς το όνομα γιατί –όπως γράφει και ο ίδιος– «είναι ωραίο να είναι κανείς ανώνυμα διάσημος», ακολουθώντας και το ρηθέν υπό Φρειδερίκου Νίτσε «Τι σημασία έχω εγώ»!
Το βιβλίο είναι αρκετά ογκώδες, 837 σελίδες συνολικά. Αποτελείται από τον Πρόλογο, τρία Μέρη –τα οποία αποτελούνται με τη σειρά τους από 29, 43 και 45 ολιγοσέλιδα κεφάλαια έκαστο– και τον Επίλογο.
«Σας υποσχέθηκα να μην ξεχάσω. Σας διέσωσα ακέραιους στη μνήμη.
Θέλω να τα κρατήσω όλα σφιχτά, από την αρχή, τις λεπτομέρειες, τις περιστάσεις, τη ροή των γεγονότων. Προτού η απόσταση θαμπώσει το βλέμμα που στρέφεται στο παρελθόν, προτού αμβλύνει τη φασαρία από τις φωνές, τα στρατεύματα, το γέλιο, τις κραυγές. Ωστόσο, μόνο η απόσταση επιτρέπει να ανατρέξω ξανά σε μια πιθανή αρχή….
…Ένα σημείο εκκίνησης. Μνήμες που ανασυνθέτουν τα θραύσματα μιας εποχής» αναφέρεται αινιγματικά στον Πρόλογο.
* Η ελληνική μετάφραση είναι της Χρυσής Κακατσάκη και οι διορθώσεις και η γλωσσική επιμέλεια των Γιώργου Αριστηνού και Ράνιας Αν. Νίκα.