Emilio Crisi
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος


Στις 26 Νοεμβρίου 1920, πριν από 101 χρόνια, εκτελέστηκε ο Simón Karetnik, μια φυσιογνωμία του ουκρανικού αναρχισμού και μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές της Makhnovtchina (Μαχνοβτσίνα). Προσέγγισε τον αναρχισμό σε ηλικία μόλις 15 ετών. Με την έκρηξη της Ουκρανικής Επανάστασης (Makhnovtchina) το 1918, υπό τη Ρωσική Επανάσταση, εντάχθηκε αμέσως στο στρατό των μαχνοβιτών και έγινε ένας από τους κορυφαίους διοικητές, σε ηλικία μόλις 26 ετών.

Κατά τη διάρκεια της Makhnovtchina, απελευθερώθηκαν μεγάλες εκτάσεις γης, διευκολύνοντας τη διαμόρφωση ενός αγροτικού συνεταιριστικού συστήματος, συνενώνοντας τις κύριες πόλεις και τις αγροτικές κοινότητες της περιοχής, ένα σχέδιο που περιλάμβανε χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.

Ο Karetnik οδήγησε με επιτυχία στρατεύματα εναντίον του τσαρικού στρατού στην Κριμαία και τη Συμφερούπολη το 1920. Ωστόσο, μετά από μια σειρά νικών των μαχνοβιτών επί του Λευκού Στρατού, ο ίδιος πηγαίνοντας μαζί με το μεγαλύτερο τμήμα του Μαχνοβίτικου Στρατού σε μια στρατιωτική συνάντηση στο Melitopol, που κάλεσε ο Κόκκινος Στρατός υπό τη διεύθυνση του Τρότσκι.

Η συνάντηση ήταν στην πραγματικότητα μια παγίδα, μια ενέδρα, όπου συνελήφθη το μεγαλύτερο μέρος της διοίκησης των Μαχνοβιτών, επειδή τη θεώρησαν αντεπαναστατική. Ο Karetnik θα εκετλεσθεί δίπλα σε άλλα σημαντικά ονόματα του ουκρανικού αναρχισμού, με κάποιους άλλους να καταφέρνουν να ξεφύγουν από την παγίδα των Μπολσεβίκων.

*Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.