Ο Upenk Anton Mikhailovich γεννήθηκε το 1893, στην περιοχή Mane-Zemgallen Illukstky της επαρχίας Kurland. Από εργατική οικογένεια. Πήγε σχολείο μέχρι τη Β΄ τάξη δημοτικού σχολείου. Έγινε σιδεράς και εργάστηκε σε εργοστάσιο μεταφορών στη Ρίγα. Το 1912 εντάχθηκε στην ομάδα αναρχικών κομμουνιστών της Ρίγας. Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στρατολογήιθηκε και υπηρέτησε στο τάγμα Λεττονών Πυροβολητών. Τον Ιούλητου 1917 εντάχθηκε στο RSDRP. Υπηρέτησε στην Κόκκινη Φρουρά. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμησε στη Σιβηρία, συνελήφθη από άντρες του Κολτσάκ, και στο διάστημα Οκτώβρη 1918-Δεκέμβρη 1919 ήταν φυλακισμένος στο Yeniseisk. Σύμφωνα με άλλες αναφορές, υπηρέτησε στην αστυνομία του Κολτσάκ.

Τον Δεκέμβρη του 1919 συνελήφθη από τους Μπολσεβίκους στο Τομσκ, δικάστηκε και στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου. Με την απελευθέρωσή του, εργάστηκε στο Yenisei Gubsovnarchoz, στη συνέχεια έγινε διοικητής του στρατοπέδου συγκέντρωσης Krasnoyarsk και μέλος της διεύθυνσης των κέντρων κράτησης της επαρχίας Yenisey. Το 1923 έφυγε για οικονομική εργασία - ήταν επικεφαλής της υποδιαίρεσης του τμήμα κοινής ωφελείας της επαρχίας Novonikolaev, αναπληρωτής διευθυντής και στη συνέχεια διευθυντής του εργοστασίου Ilyich στο Στάλινγκραντ. Επίσης, διευθυντής του Stalingrad Metal Trust το 1926. Το 1927-1930 σπούδασε στη Βιομηχανική Ακαδημία της Μόσχας που πήρε το όνομά του Στάλιν. Το 1934 ήταν διευθυντής του Μεταλλευτικού και Μεταλλουργικού Ινστιτούτου Magnitogorsk.

Τον Ιούνη του 1937 διαγράφτηκε από το κόμμα επειδή θεωρήθηκε ότι «βοηθούσε εχθρούς του λαού» και απολύθηκε από το Ινστιτούτο τον Αύγουστο. Συνελήφθη σύντομα. Καταδικάστηκε με άλλους δύο στην εσχάτη των ποινών. Εκτελέστηκε στις 30 Σεπτέμβρη 1938.

*Πηγή: Овсянников Сергей.