Ο Sam Mbah, ακτιβιστής, δημοσιογράφος, δικηγόρος και συν-συγγραφέας του βιβλίου “African Anarchism: The History of a Movement” (“Αφρικανικός Αναρχισμός: Η Ιστορία ενός Κινήματος”), από τη Νιγηρία, πέθανε στις 6 Νοέμβρη 2014 μετά από απροσδόκητες επιπλοκές στην υγεία του ως επακόλουθο μιας χειρουργικής επέμβασης για καρδιακή πάθηση.

Ο Mbah ήταν σταθερός υπερασπιστής των αναρχικών εναλλαγών στον παγκόσμιο καπιταλισμό και αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη και εφαρμογή αναρχικών μοντέλων οργάνωσης ενάντια στην κυβερνητική διαφθορά, τον μιλιταρισμό, την κλιματική αλλαγή και άλλα κοινωνικά προβλήματα και το περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια των νεανικών του χρόνων, ο Mbah συνίδρυσε την Awareness League (AL - Συνειδησιακή Λίγκα), μια αναρχική οργάνωση, με μια μικρή ομάδα άλλων νέων που, όπως ο Mbah, είχαν αναγκαστεί από την πρώην στρατιωτική κυβέρνηση της Νιγηρίας να υπηρετήσουν ένα χρόνο εθνικής θητείας. Η Awareness League οργανώθηκε από κοινού με άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών της Νιγηρίας, καθώς και με διεθνείς αναρχοσυνδικαλιστικές ομάδες, για να αντισταθούν στο μιλιταριστικό καθεστώς στη Νιγηρία που είχε εγκατασταθεί το 1983 και διήρκεσε μέχρι το 1999.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Mbah απέσπασε την προσοχή οργανώσεων του αμερικανικού αναρχικού κινήματος, όπως της Workers Solidarity Alliance, μέσα από το έργο του “Neither East Nor West” (“Ούτε Ανατολή Ούτε Δύση”). Οι οργανώσεις αυτές διοργάνωσαν μια περιοδεία του το 1998 όπου ο Mbah μίλησε σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ υποστήριξαν, επίσης, την Awareness League με πολλούς άλλους τρόπους.

Όταν η νιγηριανή δικτατορία συνέλαβε τέσσερα μέλη της Awareness League, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε επτά πόλεις του κόσμου, στο πλαίσιο μιας Διεθνούς Ημέρας Δράσης το Φλεβάρη του 1993, συγκεκριμένα στη Μόσχα, το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Δουβλίνο, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Αμβούργο. Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι, με την καταβολή εγγύησης με βάσει έκτακτο διάταγμα Δημοσιεύτηκαν 59 άρθρα σε 16 γλώσσες σχετικά με την υπόθεση και μάλιστα σε τόσο διαφορετικές χώρες όπως η Τουρκία, η Εσθονία, η Νότια Κορέα και η Νότια Αφρική. Το κράτος της Νιγηρίας άφησε τότε τους αντιφρονούντες μόνους.

Σε μια συνέντευξη το 2012, ο Mbah ανέφερε ότι ο ίδιος και άλλοι ακτιβιστές είχαν δημιουργήσει μια νέα ομάδα που ονομαζόταν Tropical Watch για να επικεντρωθούν σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος και βιομηχανικής και κυβερνητικής διαφθοράς.

Ένα σημαντικό μέρος της κληρονομιάς του Mbah είναι η αφοσίωσή του στην οικοδόμηση των παραλληλισμών μεταξύ των αναρχικών αξιών και των συστημάτων κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης που ασκούσαν πολλοί αφρικανικοί λαοί πριν από την αποικιακή επιβολή του καπιταλισμού και την άκαμπτη κοινωνική και πολιτική ιεραρχία. «[Ο αναρχισμός ως ιδεολογία, ως σώμα ιδεολογίας και ως κοινωνικό κίνημα, ταιριάζει στην Αφρική», υποστήριξε στη συνέντευξη. «Αλλά ο αναρχισμός ως μορφή κοινωνικής οργάνωσης, ως βάση για την οργάνωση των κοινωνιών, δεν είναι πολύ μακριά από εμάς. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας ως λαού».

Σε μια εποχή καταστροφικής περιβαλλοντικής εκμετάλλευσης, είναι ολοένα και πιο επιτακτικό τα αναρχικά κινήματα σε όλο τον κόσμο να υποστηρίζουν ενεργά τους αγώνες των ιθαγενών για αυτοδιάθεση και διατήρηση του φυσικού τους κόσμου. Ο Mbah μας άφησε τα οργανωτικά εκείνα μοντέλα που χρειάζονται τα κινήματά μας για να επιτύχουν μια ουσιαστική αλληλεγγύη και γνήσια πρόοδο προς ένα μέλλον που δεν θα καταβροχθίζεται από την καταστροφική μανία του παγκόσμιου καπιταλισμού. Το να τιμάμε τη μνήμη κάποιου τόσο αφοσιωμένου ανθρώπου στην κοινωνική αλλαγή αυτό δεν πρέπει να γίνεται μέσω μιας παθητικής δράσης, αλλά με προσοχή στα λόγια του και ενθαρρύνοντάς μας προς το είδος της αφοσιωμένης δράσης που αποτελεί παράδειγμα της ζωής τους.

##Πηγή: Lluis Guix Moreno. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

*Στον ακόλουθο σύνδεσμο υπάρχει μια ζωντανή συνέντευξη με τον Sam Mbah:
https://soundcloud.com/african-anarchist/20120302sammbah3

*Δύο συνεντεύξεις με τον Sam Mbah (και τον σύντροφό του Igarriwery) δημοσιεύονται εδώ: https://ngnm.vrahokipos.net/index.php?option=com_content&view=article&id=355:awareness-league&catid=24&Itemid=172

*Επίσης εδώ: https://ngnm.vrahokipos.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1766:sam-mbah&catid=19&Itemid=175