Ο Vasily Danilov μεγάλωσε σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια στο χωριό Gulyai Polye. Ήταν σύμφωνα με διαφορετικές εκδοχές, τσαγκάρης ή σιδεράς.

Συμμετείχε στην εξέγερση εναντίον του Hetman Skoropadsky από τις πρώτες ημέρες και έγινε μόνιμος επικεφαλής στον εφοδιασμό του πυροβολικού των Μαχνοβιτών, μέλος του αρχηγείου της μεραρχίας Μαχνοβιτών και στη συνέχεια του αρχηγείου του στρατού.

Ήταν ένας από τους Μαχνοβίτες που πέρασαν τα σύνορα της Ρουμανίας στις 28 Αυγούστου του 1921. Παρέμεινε στη Ρουμανία, στο Βουκουρέστι και παντρεύτηκε εκεί μια γυναίκα, ονόματι Ρόζα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, ήταν επικεφαλής ενός τμήματος Μαχνοβιτών για την επανασύσταση και την κινητοποίηση ενός Μαχνοβίτικου παράνομου μηχανισμού στη Σοβιετική Ένωση, ενώ το άλλο τμήμα ήταν στο Παρίσι, γύρω από το Μάχνο και τους συναγωνιστές του. Επειδή το τμήμα του Βουκουρεστίου ήταν πιο ενεργό και πιο κοντά στην Ουκρανία, έστειλε μαχητές στα σύνορα. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο του 1928 οι Μαχνοβίτες Foma Kusch και Konstantin Chuprina μπόρεσαν να επισκεφθούν τόσο την Οδησσό όσο και το Gulyai Polye για να αποκτήσουν επαφές με πρώην Μαχνοβίτες και παράνομες αναρχικές ομάδες. Ήτανε σε θέση να εκτελέσουν την αποστολή τους με επιτυχία. Τον επόμενο Σεπτέμβριο πέρασαν ξανά τα σύνορα, αλλά συνελήφθησαν και στρατολογήθηκαν ως πράκτορες της OGPU. Ωστόσο, ο Kusch ενημέρωσε το διοικητικό κέντρο των Μαχνοβιτών για την συγκριμένη του στροφή, καταφέρνοντας να επιτελέσει ένα διττό ρόλο στην Τσεκά, δίνοντας της ψεύτικες πληροφορίες.

Δεν είναι σαφές τι συνέβη με την παράνομη δραστηριότητα των Μαχνοβιτών και αν σταμάτησαν με την εδραίωση της κυριαρχίας του Στάλιν και τον θάνατο του Μάχνο.

Ο ίδιος ο Danilov διατηρούσε αλληλογραφία με την ανιψιά του Nadia, κόρη του αδελφού του Ignat, στο σπίτι στο Gulyai Polye. Πέθανε στο Βουκουρέστι το 1960.

*Πηγή: Libcom
**Μετάφραση: https://www.alerta.gr/archives/21660?fbclid=IwAR2zQVT72s_1Kq3F5odifBUzJ2KaDDGNlIMGhcVCFTrx3Y3Yv8uIAut6ssg