Η Rose Pesotta ήταν αναρχική, φεμινίστρια, οργανώτρια συνδικάτων και αντιπρόεδρος του International Ladies' Garment Workers' Union (ILGWU - Διεθνής Σύνδεσμος Εργαζομένων Γυναικών).

Γεννημένη ως Rakhel Peisoty στη Derazhnia της Ουκρανίας το 1896 σε οικογένεια εμπόρων σιτηρών, η Pesotta ως καλά μορφωμένη κατά την παιδική της ηλικία και επηρεασμένη από την οργάνωση “Λαϊκή Θέληση”, θα υιοθετούσε τελικά αναρχικές απόψεις.

Το 1913, σε ηλικία 17 ετών, η Pesotta μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη βρήκε δουλειά σε ένα εργοστάσιο φουρκετών, και εκεί προσχώρησε γρήγορα στο ILGWU, ένα συνδικάτο το οποίο εκπροσωπούσε τις περισσότερες Εβραίες εργάτριες ενδυμάτων. Δουλεύοντας σκληρά για να εκπαιδεύσει τις συναδέλφους της, η Pesotta εξελέγη μέλος του αποκλειστικά ανδρικού εκτελεστικού συμβουλίου του ILGWU, το 1920.

Επίσης, τη δεκαετία του 1920 φοίτησε δύο χρόνια στο Brookwood Labor College (Εργατικό Κολέγιο).

Το συνδικάτο την έστειλε στο Λος Άντζελες το 1933 για να οργανώσει τους εργάτες και τις εργάτριες στην ένδυση και έγινε αντιπρόεδρος του εκεί συνδικάτου το 1934. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά της στο Λος Άντζελες ήταν ο πρωταγωνιστικός ρόλος που έπαιξε στη μεγάλη απεργία της βιομηχανίας ενδυμάτων το 1933.

Η Pesotta συνέβαλε, επίσης, περιστασιακά με άρθρα της, στην αναρχική εφημερίδα “Road to Freedom” (“Δρόμος Προς Την Ελευθερία”), όπου βρέθηκε η ίδια, σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, να συζητά με άλλους αναρχικούς σχετικά με την αξία της συνδικαλιστικής και πολιτικής δουλειάς μέσα σε παραδοσιακές συνδικαλιστικές δομές. Μάλιστα, επικρίθηκε γι’ αυτό έντονα από τον Marcus Graham.

Το 1944 η Pesotta παραιτήθηκε από το εκτελεστικό συμβούλιο του συνδικάτου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι αν και το 85% των μελών του ήταν γυναίκες, η ίδια ήταν η μοναδική γυναίκα μέλος του συμβουλίου.

Η Rose Pesotta πέθανε το 1965.

*Πηγή: First of May Anarchist Alliance. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.