...
Πολιτισμός - Τέχνη

Ο αναρχικός ποιητής και συγγραφέας Henry Arthur Hooton, γεννήθηκε στις 9 Οκτώβρη 1908, στο Doncaster του South Yorkshire, στην Αγγλία. Έγινε γνωστός ως Harry Hooton και με αυτό το όνομα δημοσιεύονταν ποιήματα και κείμενά του.

Μετακόμισε στην Αυστραλία και εγκαταστάθηκε στο Σίδνεϊ, όπου, ανάμεσα στα άλλα, συμμετείχε και στο “Sydney Push”, μια ελευθεριακή συσπείρωση στη δεκαετία του 1950, ο κοινός δεσμός μεταξύ των μελών της οποίας ήταν η άρνηση της αστικής ηθικής και η αντιεξουσία. Στο “Sydney Push” συμμετείχαν συγγραφείς, ποιητές, σκηνοθέτες και διάφοροι άλλοι καλλιτέχνες.

Συγκρουόμενος με το αυστραλιανό λογοτεχνικό κατεστημένο, εξέδιδε το δικό του λογοτεχνικό περιοδικό με τον τίτλο “21st Century”, με το οποίο βοήθησε τα μέγιστα στη μετάγγιση του νέου (τότε) ύφους και στυλ γραφής στη συντηρητική Αυστραλία.

Η όλη φιλοσοφία του εδραζόταν σε τρία πράγματα: Anarcho Technocrcy (Αναρχο-Τεχνοκρατία), Power over Things (Εξουσία πάνω στα Πράγματα) και Dictatorship of Art (Δικτατορία της Τέχνης). Το λογοτεχνικό στυλ του Hooton ήταν αρκετά “προκλητικό” και εξεγερτικό.

Πέθανε στις 27 Ιούνη 1961, στο Matraville. Μια ανθολογία ποιημάτων και κειμένων του κυκλοφόρησε απ;o τον εκδοτικό Angus and Robertson, το 1990, στο Σίδνεϊ, σε επιλογή, εισαγωγή και γενική επιμέλεια του Sasha Soltatow.