Μια από τις πολλές σκληρές και μακροχρόνιες απεργίες που πραγματοποιήθηκαν από τους ανθρακωρύχους στο Broken Hill της Νέας Νότιας Ουαλίας, υπήρξε η μεγάλη απεργία του 1892 διήρκεσε 16 εβδομάδες, κατά την οποία οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, αγωνίστηκαν κατά των προθέσεων και των προσπαθειών της Barrier Ranges Mining Managers’ Association, να αυξήσει το ωράριο εργασίας και να μειώσει τους μισθούς.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας αυτής, συγκεντρώσεις και πορείες στους δρόμους πραγματοποιούνταν τακτικά και κορυφώθηκαν με αυτό που έγινε γνωστό ως «η μοιραία 25η Αυγούστου». Εκείνη την ημέρα περίπου 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την άφιξη μεγάλου αριθμού αστυνομικών που προσήλθαν για να υπερασπιστούν τους απεργοσπάστες.

Μια πορεία απεργών συνοδευόμενη από μια φιλαρμονική (μουσικό συγκρότημα χάλκινων οργάνων) έγινε αργότερα μέσα στην ημέρα, την οποία ακολούθησε μια πομπή 500 γυναικών.

Οι μαζικές απεργιακές φρουρές, αποτελούμενες από γυναίκες και άνδρες κράτησε τα «μαύρα σκυλιά» (σ.σ. τους απεργοσπάστες) έξω από το ορυχείο. Ωστόσο, με τη σύλληψη και φυλάκιση των ηγετών των συνδικάτων και την περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων της αστυνομίας, έγινε κατορθωτό να διακοπεί τελικά η απεργία στα τέλη Οκτωβρίου 1892.

Αν και οι μισθοί μειώθηκαν κατά 10% και τουλάχιστον 1.000 συνδικαλιστές εγκατέλειψαν την περιοχή, η εργατική οργάνωση συνέχισε, με αποτέλεσμα περαιτέρω μεγάλες απεργίες. Ένα διάρκειας 18 μηνών απεργιακό κίνημα το 1920-1921 εξασφάλισε τελικά βελτιωμένες συνθήκες ασφάλειας και την εισαγωγή της 35ωρης εβδομάδας εργασίας.

Οι εικόνες που παρατίθενται εδώ προέρχονται από εφημερίδες εκείνης της περιόδου. Για περισσότερα σχετικά με την ιστορία των αυστραλιανών απεργιών και άλλων κινητοποιήσεων επιεκσφθίτε την ακόλουθη ιστοσελίδα: https://commonslibrary.org/from-little-things-big-things.../

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.