Commons Library
Ιστορία Κοινωνικών Κινημάτων

Η Aboriginal Tent Embassy (μια μορφή πρεσβείας των ιθαγενών σε σκηνή) στήθηκε έξω από το Αυστραλιανό Κοινοβούλιο στις 26 Γενάρη 1972 για να δώσει έμφαση στον αποκλεισμό των ιθαγενών από την αυστραλιανή κοινωνία, να διατρανώσει τη συνεχή χρήση και συλλογική ιδιοκτησία της γης εκ μέρους τους και να απαιτήσει δικαιώματα γης.

Παρά το γεγονός ότι δέχτηκε μια σειρά πολιτικών και φυσικών επιθέσεων, ένα “παραθυράκι” στη σχετική νομοθεσία της Australian Capital Territory (Περιοχή Αυστραλιανής Πρωτεύουσας) σήμαινε, εκ πρώτης όψεως, ότι μια πρεσβεία μιας τέτοιας μορφής δεν θα μπορούσε να μετακινηθεί καθώς δεν υπήρχε τίποτα το παράνομο όταν έντεκα σκηνές στήθηκαν στα γρασίδια έξω από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Αυστραλίας. Χρειάστηκε να τροποποιηθεί αμέσως η σχετική νομοθεσία για να γίνουν στη συνέχεια δύο βίαιες εξώσεις της πρεσβείας τον Ιούλη του ίδιου χρόνου από την αστυνομία.

Απαντώντας σε αυτό, στις 30 Ιούλη 1972, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας (Australian national University) προς το Κοινοβούλιο όπου 500 ιθαγενείς είχαν ήδη συγκεντρωθεί από όλη την Αυστραλία, για το λεγόμενο Black Caucus (δηλαδή μια ολομέλεια των ιθαγενών). Η κινητοποίηση αυτή ήταν το επακόλουθο μιας συνάντησης το πρωί της ίδιας μέρας όπου συζητήθηκε η στρατηγική που θα ακολουθείτο από το κίνημα. Ακολούθησε αμέσως μια συγκέντρωση εκείνο το πρωί, κατά τη διάρκεια της οποίας οι διαδηλωτές συμφώνησαν να αποκαταστήσουν προσωρινά την πρεσβεία, να αντισταθούν σε κάθε απόπειρα επίθεσης εναντίον της και να επιχειρηθεί ενεργά και επιτόπου η απελευθέρωση τυχόν συλληφθέντων.

Σε πείσμα και ενάντια στις απειλές της αστυνομίας, μια σκηνή στήθηκε εκ νέου στα γρασίδια έξω από το Κοινοβούλιο και έγιναν κάποιες ομιλίες πριν η σκηνή απομακρυνθεί για άλλη μια φορά. Ωστόσο, οι διαδηλωτές εγκατέλειψαν σιγά-σιγά τον χώρο, για να συνεχίσουν τον αγώνα για δικαιώματα γης από άλλους χώρους. Η Aboriginal Tent Embassy, ως μορφή αγώνα και ως τακτική, θα επανεμφανισθεί σε διάφορα μέρη της Australian Capital Territory τους επόμενους μήνες, για να επιστρέψει στην αρχική της τοποθεσία το 1992, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.

*Για περισσότερα για την ιστορία της Aboriginal Tent Embassy δείτε εδώ: https://commonslibrary.org/the-aboriginal-tent-embassy/

Οι φωτογραφίες που παρατίθενται εδώ προέρχονται από τα Αρχεία των Search Foundation και State Library of NSW.

**Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.