Walter Ranieri
Πολιτισμός - Τέχνη

Ο αναρχικός ζωγράφος Camille Pissarro γεννήθηκε στις 10 Ιούλη 1830 στο Saint-Thomas, Antille της Γαλλίας. Αφιερώθηκε στην τέχνη και στο πολιτικό ιδανικό του, την αναρχία, με το ίδιο πάθος.

Στο αρχείο του βρέθηκε, ανάμεσα στα άλλα, και μια επιστολή που γράφτηκε και απευθυνόταν στον γιο του Lucien, που μεταφράστηκε και δημοσιεύτηκε στην ιταλική αναρχική επιθεώρηση “Eleuthera”. Η επιστολή άρχιζε με το “Αγαπητέ μου Lucien” και προτίθετο να του εξηγήσει κάθε τι για “την τέχνη και την αναρχία". Παρά τη σχετικά μικρή επιτυχία των έργων του, έγραψε: “Πιστεύω ακράδαντα ότι οι ενοχλητικές ιδέες μας για την Αναρχική φιλοσοφία επηρεάζουν το έργο μας και, ως εκ τούτου, δεν κυμαίνονται στο ίδιο μήκος κύματος με τις παρούσες ιδέες".

Υπήρξε καλός φίλος του, επίσης, αναρχικού ζωγράφου Paul Signac, καθώς και και των αναρχικών Emile Pouget και ean Serious, οι οποίοι υπήρξαν περισσότερο διακριτοί εκπρόσωποι του γαλλικού εργατικού κινήματος. Μαζί με αυτούς παρείχαν οικονομική υποστήριξη στις οικογένειες των αναρχικών που φυλακίζονταν και Ιταλών συντρόφων τυς που ήταν στην εξορία.

Πέθανε στις 13 Νοέμβρη 1903 στο Παρίσι.

*Πηγή: Walter Ranieri.