Tomás Ibáñez
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

Ο Καταλανός ελευθεριακός αγωνιστής Enric Mölich πέθανε τη νύχτα της 6ης Ιούλη 2021.

Γεννημένος το 1925, ο Enric Melich ήταν δεκατεσσάρων ετών όταν διέσχισε τα σύνορα με τη Γαλλία το 1939. Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να ενταχθεί στη γαλλική αντίσταση ενάντια στους ναζί και μετέπειτα μέσα από τις γραμμές του ελευθεριακού κινήματος στον αγώνα ενάντια στη γαλλική δικτατορία.

Μέλος της Ιβηρικής Ομοσπονδίας Ελευθεριακής Νεολαίας συνδέθηκε με τις δραστηριότητες της Εσωτερικής Άμυνας και αργότερα συμμετείχε αρκετά ενεργά στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του ελευθεριακού κινήματος στην Καταλονία κατά τα τελευταία χρόνια του φρανκισμού. Η μεγάλη του αγάπη για τα βιβλία και την ανάγνωση τον οδήγησε στο άνοιγμα ενός μικρού βιβλιοπωλείου στο Perpiñán που υπέστη επίθεση των φρανκικών.

Τα τελευταία χρόνια παρά την προχωρημένη του ηλικία, ο Enric Melich δεν σταμάτησε ποτέ να αναπτύσσει έντονη πνευματική δραστηριότητα ενώ παρέμενε ενεργός και παρών στο ελευθεριακό κίνημα μέχρι την τελευταία στιγμή.

Μς την εγκαρδιότητα και τις ικανότητες που τον διέκριναν κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές όλων των ανθρώπων που τον συνάντησαν και που μαζί με το συναίσθημα που νιώθουν τώρα θα κρατήσουν μια λατρευτή ανάμνηση από αυτόν.

*Πηγή: Tomás Ibáñez.