The Commons Social Change Library
Ιστορία Κοινωνικών Κινημάτων

Η εκστρατεία ενάντια στην κατασκευή ενός πολιτιστικά και περιβαλλοντικά καταστροφικού εργοστασίου διύλησης φυσικού αερίου 30km² στο Ακρωτήριο Walmadan / James Price Point στην περιοχή Kimberley της Δυτικής Αυστραλίας, έλαβε γρήγορα δημοσιότητα εξαιτίας των πιέσεων, των διαδηλώσεων, των αποκλεισμών και λόγω μιας πανεθνικής ημέρας δράσης, αλλά και άλλων τακτικών αγώνα, με αποκορύφωνα τον αποκλεισμό του 2011. Με τον γίγαντα των εξορύξεων Woodside να προετοιμάζεται για την πραγματοποίηση προκαταρκτικών εκκαθαριστικών εργασιών της περιοχής, μέλη της τοπικής κοινότητας ιθαγενών Goolarabooloo και άλλων ντόπιων και μη υποστηρικτών τους, έστησαν ένα «στρατόπεδο» διαμαρτυρίας και εμπόδισαν την διενέργεια των προβλεπόμενων εργασιών για 30 ημέρες.

Την Τρίτη, 5 Ιούλη 2011, η αστυνομία πραγματοποίησε μια επιδρομή πριν το ξημέρωμα στο «στρατόπεδο». Αλλά αφού δεν κατάφεραν να μετακινήσουν 200 περίπου άτομα που ήσαν εκεί, συνέλαβαν αρχικά 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός ιθαγενή παραδοσιακού ιδιοκτήτη (traditional owner), προτού σταματήσουν. Τότε ξεκίνησε ένας αυστηρός αποκλεισμός (μπλόκο) με τη συνεχή κατάληψη του δρόμου, εμποδίζοντας τη διέλευση των εργαζομένων της Woodside. Αργά εκείνη την ημέρα, όμως, η αστυνομία κατάφερε να ανοίξει μια δίοδο, επιτιθέμενη στους διαδηλωτές, τραυματίζοντας έναν αριθμό από αυτούς και συλλαμβάνοντας 25.

Παρά την πραγματοποίηση κάποιων προκαταρκτικών εργασιών, τα γεγονότα αυτά -στα οποία δόθηκε η επωνυμία «Μαύρη Τρίτη»- και η συνεχιζόμενη παρουσία του «στρατοπέδου» διαμαρτυρίας και των διαδηλωτών, ασκήθηκαν πιέσεις στην Woodside και τους υποστηρικτές της, δηλαδή την κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας. Οι δε ενέργειες της αστυνομίας εξόργισαν την τοπική κοινότητα Broome, ενώ όλα αυτά στοίχισαν τελικά στους φορολογούμενους πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια.

Όμως, οι δράσεις κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω αποκλεισμών, κλεισιμάτων και εθνικών διαμαρτυριών, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες δαπάνες, έκαναν την Woodside να εγκαταλείψει το έργο τον Απρίλη του 2013. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, το Ανώτατο Δικαστήριο Δυτικής Αυστραλίας έκρινε παράνομες ενέργειες της εταιρείας όσον αφορά το περιβαλλοντικό μέρος τους. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της τοπικής κυβέρνησης να αναζωογονήσει το έργο, η εν λόγω τοποθεσία παρέμεινε ανενεργή, μιας και το σπάνιο οικοσύστημα και άλλους απειλούμενοι αρχικά χώροι προστατεύονταν μέσω της κοινοτικής δράσης.

- Μια μελέτη της όλης καμπάνιας από το CounterAct μπορεί να βρεθεί εδώ: https://commonslibrary.org/camp-walmadan-booklet/
Ένα ντοκουμέντο για τον αγώνα αυτό μπορεί να βρεθεί εδώ: https://commonslibrary.org/camp-walmadan-booklet/
- Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καμπάνια, συμπεριλαμβανομένων καθημερινών αναφορών και πολλών φωτογραφιών και βίντεο από τον αποκλεισμό ,μπορούν να βρεθούν εδώ: https://www.savethekimberley.com/

* Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν αυτό το σημείωμα έχουν παρθεί από έντυπα και πηγές, όπως Green Left Weekly, Socialist Alliance, Broome No Community Gas Campaign, και Save The Kimberley.

**Πηγή: The Commons Social Change Library. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.