Στις 17 Ιούνη 1937, η Αυστριακή αντιφασίστρια Katia Landau, η οποία είχε ταξιδέψει στην Ισπανία με τον σύζυγό της για να πολεμήσει κατά των εθνικιστών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, συνελήφθη από τη σοβιετική μυστική αστυνομία, τη NKVD. Συνελήφθη μαζί με συντρόφισσές της όπως η Else Honberger, που είχε πάει στην Ισπανία από τη Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, τους στέρησαν το φαγητό και τον ύπνο και ανακρίθηκαν επανειλημμένα σε μια προσπάθεια να τους αναγκάσουν να ομολογήσουν ψευδώς ότι είναι φασίστες ή αντεπαναστάτες πράκτορες. Η Honberger απειλήθηκε με εκτέλεση εάν δεν ενέπλεκε τη Landau. Ωστόσο, οι δύο γυναίκες αρνήθηκαν τα πάντα και τελικά απελευθερώθηκαν.

Όμως, η Landau συνελήφθη ξανά αργότερακαι όταν έμαθε ότι ο σύζυγός της Kurt Landau είχε εξαφανιστεί, έκανε απεργία πείνας, μαζί με πεντακόσιες άλλες γυναίκες κρατούμενες των σταλινικών στο πλευρό της. Όταν επισκέφθηκαν τη φυλακή ξένοι, εκπρόσωποι εργατικών οργανώσεων, οι κρατούμενες -που ήταν εκεί ως κατηγορούμενες ότι ήταν «φασίστες»- τους υποδέχτηκαν τραγουδώντας την «Διεθνή» και άλλα επαναστατικά τραγούδια…

Ενώ ο σύζυγος της Katia Landau είχε εξαφανιστεί -είχε πιθανότατα δολοφονηθεί από ή για λογαριασμό της NKVD- η Katia επέζησε του πολέμου και εγκαταστάθηκε στο Μεξικό, όπου έζησε τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του '90.

*Από την ιστοσελίδα http://workingclasshistory.com Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.