Marcolino Jeremias
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

Ο João Perdigão Gutierrez γεννήθηκε στη Fuerteventura των Καναρίων Νήσων (Ισπανία), το 1895. Γύρω στα 9 του χρόνια, η οικογένειά του μετακόμισε στο Santos της Βραζιλίας. Από τότε που ήταν παιδί, συμμετείχε στα συνδικάτα και παρακολουθούσε το σχολείο που λειτουργούσε η τοπική οργάνωση του Santos της Ομοσπονδίας Εργαζομένων. Ακολούθησε το επάγγελμα του κτίστη και προσχώρησε στο αναρχικό κίνημα.

Ένα χρόνο μετά τη διαδήλωση για την 1η Μάη του 1927 και στο πλαίσιο της εκστρατείας για την απελευθέρωση των αναρχικών εργατών Sacco και Vazetti, η φωτογραφία του δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “A Tribuna” (“Το Βήμα”), μετά από απαίτηση της αστυνομίας, και κινήθηκε διαδικασία απέλασής του. Απέδρασε με τα πόδια φτάνοντας στο São Bernardo do Campo. Από εκεί κατάφερε να πάει στη Sorocaba, όπου τον υποδέχτηκε ο σύντροφός του, Vicente de Caria, και στη συνέχεια παντρεύτηκε την κόρη του Anarchia de Caria.

Στη δεκαετία του '60, ο Edgar Rodrigues σκόπευε να αρχίσει να γράφει την ιστορία του αναρχισμού στη Βραζιλία. Οι παλαιότεροι αναρχικοί, με βάση τις εμπειρίες τους από τις πολλές διώξεις και την καταστολή, δεν πίστευαν ότι κάποιος εμπορικός εκδότης θα ενδιαφερόταν να δημοσιεύσει ένα βιβλίο γι’ αυτό το θέμα.

Ένας από τους πρώτους αναρχικούς που συνεργάστηκε με τον Edgar Rodrigues, ήταν ο João Perdigão Gutierrez, ο οποίος, εκτός από το γράψιμο ενός κειμένου ως τα απομνημονεύματά του, βοήθησε αρκετά τον Edgar Rodrigues, και ζήτησε επίσης από άλλους παλαιότερους συντρόφους να του γράψουν.

Μόνο μετά τη δημοσίευση του βιβλίου «Σοσιαλισμός και Συνδικαλισμός στη Βραζιλία» (1969), ο Edgar Rodrigues κατάφερε να πείσει άλλους παλαιότερους αναρχικούς να συνεργαστούν μαζί του.

Σε ένα γράμμα που γράφτηκε στη Sorocaba, με ημερομηνία 15 Απρίλη 1961, ο João Perdigão γράφει στον Rodrigues: «Έχω επίσης τη φωτογραφία μιας ομάδας, που τραβήχτηκε την 1η Μάη 1904, εδώ στη Sorocaba. Ψάχνω να δω αν μπορώ να βρω άλλη φωτογραφία που φέρνει τη Florentine μεταξύ της Maria Antonia Soares και της Penelope». Η φωτογραφία στάλθηκε στον Edgar Rodrigues.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Edgar Rodrigues έστειλε αυτήν την ιστορική φωτογραφία - αρκετα ταλαιπωρημενη από την πολυκαιρία- στους συντονιστές της Ελευθεριακής Ένωσης της Baixada Santista και σήμερα βρίσκεται σε δημόσια έκθεση στη Βιβλιοθήκη Carlo Aldegheri.

Αυτό τον χρόνο (2021), αυτή η φωτογραφία ήταν μέρος της διαδικτυακής έκθεσης «May 1: Sorocaba de Lutas!» που οργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Μνήμης της Sorocaba και ανακτήθηκε ψηφιακά από τον ιστορικό και σύντροφο Carlos Gavalheiro. Η φωτογραφία είναι η πρώτη ιστορική καταγραφή των διαδηλώσεων της 1ης Μάη στη Sorocaba, ορόσημο στην ιστορία του βραζιλιάνικου συνδικαλισμού

Θεωρούμε ενδιαφέρον να καταγράψουμε την πορεία αυτής της φωτογραφίας και τη συλλογική προσπάθεια πολλών ανθρώπων να τη διατηρήσουν (ακόμη και σε περιόδους δικτατορίας), καθώς αποδεικνύει ότι η εργατική τάξη πρέπει πάντα να είναι η κύρια που ενδιαφέρεται να διατηρήσει τη δική της ιστορία.

Η μνήμη είναι αγώνας!

Πηγή: Marcolino Jeremias. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.