Στις 21 Μάη 1981, πριν από 40 χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο Marcelino Massana, συνδικαλιστής, αναρχικός αγωνιστής και ήρωας της ένοπλης αντίστασης στον φρανκισμό.

Μεταλλουργός από πολύ μικρή ηλικία, στο εργοστάσιο Can Rodergas, εντάσσεται στο Συνδικάτο Μεταλλoυργίας της CNT, ενώ περνάει και στο αναρχικό κίνημα. Κατά τη διάρκεια της Κοινωνικής Επανάστασης και του Εμφυλίου Πολέμου ήταν μέλος της Επιτροπής Αντιφασιστικών Πολιτοφυλακών.

Αργότερα πολέμησε στο Μέτωπο της Μαδρίτης, μέσα από την Φάλαγγα “Ελευθερία”, καθώς και στο μέτωπο της Αραγονίας, μέσα από την Φάλαγγα Caron-Castan, όπου θα φτάσει στο βαθμό του υπολοχαγού του Λαϊκού Στρατού, τους τελευταίους μήνες του Εμφυλίου Πολέμου. Συνελήφθη και φυλακίστηκε κατά τα πρώτα χρόνια του καθεστώτος Φράνκο.

Αποφυλακίστηκε το 1942 και επέστρεψε στην εργασία του, αλλά αυτή τη φορά ως μηχανικός. Κλήθηκε στο στρατό αλλά προτίμησε να μην προσέλθει και να γίνει λιποτάκτης. Αυτό τον έκανε μια από τις κύριες αναφορές αντίστασης στο καθεστώς, κυρίως μέσω των ανταρτών της υπαίθρου (maquis) στην Καταλονία, με τους Antonio Torres, Jordi Pons, Jaume Puig και Jose Pérez Pedrero. Η ομάδα αυτή εκδήλωνε τις κύριες επιδρομές της στην περιοχή Llobregat.

Μετά από χρόνια απαγωγών, ληστειών και σαμποτάζ ενάντια στους πυλώνες υψηλής τάσης της περιοχής, θα εξοριστεί στη Γαλλία μέχρι το 1950, όπου θα ζήσει μέχρι τις τελευταίες του ημέρες το 1981.

*Πηγή: Emilio Crisi.