Στις 16 Μάη 1944, έξι χιλιάδες κρατούμενοι τσιγγάνοι που είχαν κλειστεί στο ναζιθστικό στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπίρκεναου παραδόθηκαν στους Ναζί φρουρούς των φυλακών και οδηγήθηκαν στους θαλάμους αερίων.

Μια ομάδα από αυτούς είχε οργανωθεί καιρό πριν με ένα και μόνο σύνθημα: Αντιστάσου. Επικοινωνούσαν παράνομα και συνέλεγαν οτιδήποτε χρήσιμο ερχόταν στα χέρια τους. Και αντιστάθηκαν. Για λίγο, αλλά είναι αλήθεια ότι αντιστάθηκαν.

Η σφαγή που επρόκειτο να διαπραχθεί εκείνο το βράδυ, συνέβη τρεις μήνες αργότερα, στο πλαίσιο του Porrajmos / Samudaripen, όπως αποκαλείται το Ολοκαύτωμα των Τσιγγάνων από τους Ρομά.

Ο πίνακας που δημοσιεύεται εδώ είναι του Helios Gomez (1905-1956), που ονομάστηκε “Evacuation” (“Εκκένωση”) και έγινε 1937.

Ο Ήλιος ήταν τσιγγάνος και επαναστάτης από τη Σεβίλη της Ισπανίας. Ήταν ζωγράφος και ποιητής. Εντάχθηκε στην CNT (Εθνική Συνομοσπονδία Εργασίας, την οργάνωση των αναρχοσυνδικαλιστών). Κάποια στιγμή, προσχώρησε στο Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά το 1938 εκδιώχθηκε για την κριτική του. Επέστρεψε στο αναρχικό κίνημα και βοήθησε στην παραγωγή και έκδοση της εφημερίδας της Φάλαγγας Ντουρούτι.

Μετά την ήττα εξορίστηκε, και κραήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των γαλλικών αρχών για τους Ισπανούς μαχητές. Όταν απελευθερήθηκε επέστρεψε στην ιβηρική χερσόνησο για να επιδοθεί σε αντιστασιακές δράσεις. Μέχρι το 1954 είχε συλληφθεί και φυλακιστεί αρκετές φορές.

Μαζί με τον Marianet (Mariano Rodriguez - γενικό γραμματέα της CNT κατά τη διάρκεια σχεδόν ολόκληρης της Ισπανικής Επανάστασης) ήταν μεταξύ των πιο γνωστών τσιγγάνων που αγωνίστηκαν για τη Σοσιαλιστική και Ελευθεριακή Επανάσταση στην Ισπανία.

Πηγή: Hernán Arena. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.