Την 1η Μάη 1921, εκτελέστηκε από τους Μπολσεβίκους ο Dmitry Popov, εξέχων Ρώσος αναρχικός, με αποφαστική συμμετοχή στην Ουκρανική αγροτική επανάσταση του 1918.

Γεννημένος στη Μόσχα, πολύ νεαρός άνδρας άρχισε να εργάζεται ως χειριστής εργαστηρίων της πρωτεύουσας. Αργότερα, εργαζόμενος ως ναύτης στο στόλο της Βαλτικής, θα πρωταγωνιστήσει στη λαϊκή εξέγερση του Οκτώβρη του 1917.

Αφού εξέφρασε τις διαφωνίες του με την κατεύθυνση που πήραν οι Μπολσεβίκοι, όσον αφορά την καταστολή του κράτους και το καπέλωμα της Ρωσικής Επανάστασης, εντάσσεται το 1919 -ως μέλος ενός αποσπάσματος του Κόκκινου Στρατού- στις τάξεις του Ουκρανικού Εξεγερμένου Επαναστατικού Στρατού (μαχνοβίτες) που επί έναν χρόνο προωθούσε μια άνευ προηγουμένου αντικρατική αγροτική επανάσταση σε όλη την περιοχή. Στον εξεγερμένο αυτό στρατό θα αναλάβει την ευθύνη διαδοχικά των 2ου Συντάγματος Sulinsky, 24ου Ternovsky και 3ου Ekaterinoslavsky.

Τον Μάη του 1920, όντας υπεύθυνος για το νότιο μέτωπο του μαχνοβίτικου στρατού, θα εκλεγεί μέλος του Ουκρανικού Εξεγερτικού Συμβουλίου, μοιράζοντας αρμοδιότητες με φυσιογνωμίες του τοπικού αναρχισμού όπως τους Nestor Makhno, Fedir Shchus, Victor Belash και Lev Zadov, μεταξύ άλλων. Επίσης, θα συμμετάσχει στις περισσότερες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Gulyai Polye.

Τον Νοέμβρη του 1920 θα συλληφθεί από την Τσεκά, θα μεταφερθεί στη Μόσχα και θα εκτελεστεί για “αντεπανάσταση”.

*Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.