...
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

Levinson Yakov Iosifovich. Γεννήθηκε στις 19 Σεπτέμβρη 1904 στο Smolensk. Σε ηλικία 14 ετών εντάχθηκε στους αναρχικούς κομμουνιστές. Μέλος του τμήματος Smolensk της Ομοσπονδίας Αναρχικών Κομμουνιστών. Το 1919 ήταν ένας από τους οργανωτές της ομάδας νέων αναρχικών “Αντάρτης” της πόλης του.

Τον Αύγουστο του 1920 εξελέγη αντιπρόσωπος στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 20-21 του ίδιου μήνα στη Μόσχα. Τον Σεπτέμβρη ο Levinson επέστρεψε από τη Μόσχα με ειδήσεις για τη διάλυση του συνεδρίου από τις αρχές. Από το φθινόπωρο του 1920 έως τον Μάρτη του 1921 ήταν μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Smolensk της VFAC. Τον Φλεβάρη του 1921 πήγε στη Μόσχα για να μπει στο Ινστιτούτο Sverdlov και εκεί απέκτησε στενούς δεσμούς με την ηγεσία του Πανρωσικού Τμήματος των οικουμενιστών (universalists). Το ίδιο διάστημα συνελήφθη από τις αρχές του Smolgubchek, αλλά σύντομα απελευθερώθηκε χωρίς συνέπειες.

Μετά την απελευθέρωσή του, εντάχθηκε στην ηγεσία του προσωρινού κεντρικού γραφείου των αναρχικών της Δυτικής Ρωσίας. Τον Μάρτη του 1921 μαζί με τον σύντροφό του S.M. Tararin αναπτύσσει ένα πρόγραμμα μιας νέας ένωσης αναρχικών “για να αλλάξουν τακτική και οργάνωση οι αναρχικοί". Σε δημοσιευμένες διατριβές, οι νέοι αυτοί αναρχικοί υπέβαλαν μια σειρά από πρωτότυπες ιδέες για να δημιουργήσουν ένα συνεκτικό, βασισμένο στην αλληλεγγύη και την αυτοπειθαρχία, από ιδεολογικής άποψης, αναρχικό κόμμα. Ο σκοπός αυτού του κόμματος ήταν να εργαστεί στα συνδικάτα, να αναπτύξει ένα ενιαίο πρόγραμμα και να καταπολεμήσει τον διαχωρισμό των επιμέρους ομοσπονδιών. Σε αντάλλαγμα για την εγκατάλειψη της άμεσης καταστροφής του κράτους, οι νέοι αυτοί αναρχικοί ήλπιζαν να μετριάσουν την πολιτική καταπίεσης σε βάρος τους από τις σοβιετικές αρχές. Αυτές οι εισηγησεις επρόκειτο να ανακοινωθούν. στο προσεχές Συνέδριο των Αναρχικών της Δυτικής Ρωσίας, το οποίο όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Στις 16 Μάη 1921, ο Levinson και ο Tararin συνελήφθησαν από τις αρχές του Smolgubchek και μετά από 3 ημέρες καταδικάστηκαν να μην συμμετάσχουν σε πολιτικές δραστηριότητες για τρεις μήνες σύμφωνα με σχετικό διάταγμα. Έτσι ο Levinson αποσύρθηκε από το αναρχικό κίνημα.

Από εκεί και πέρα σπουδασε και αποφοίτησε από αεροπορικό ινστιτούτο και έγινε καθηγητής του. Έγινε υπολοχαγός μηχανικό και ασχολήθηκε με την προετοιμασία του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας. Συγγραφέας του εκπαιδευτικού εγχειριδίου “Αεροδυναμική υψηλών ταχυτήτων. (Δυναμική αερίου)". Πέθανε με τραγικό τρόπο στις 10 Μάρτη 1948.

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.