FAL
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

Οι Juan Gómez Casas (δεξιά) και Pedro Barrios Guazo τον Μάη του 1977

Ο Juan Gómez Casas, που γεννήθηκε στις 16 Απρίλη 1921 και πέθανε το 2001, υπήρξε ένας ελευθεριακός αγωνιστής που υπέστη φυλακίσεις και άλλες διώξεις για τις ιδέες και τη μαχητική του δράση. Ήταν ο τελευταίος γενικός γραμματέας της παράνομης CNT και ο πρώτος όταν η Συνομοσπονδία βγήκε από την παρανομία με τον θάνατο και την πτώση του καθεστώτος Φράνκο στην Ισπανία. Έγραψε αρκετά βιβλία, έδωσε πολλές διαλέξεις και συμμετείχε σε πολλές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις.

Αύριο, 16 Απρίλη 2021, λοιπόν, το Foundacion Alselmo Lorentzo (FAL - Ίδρυμα Ανσέλμο Λορέντζο - το αναρχικό και ελευθεριακό αρχείο στην Ισπανία) εγκαινιάζει μια έκθεση, με τους Miguel Íñiguez και Juan Pablo Calero, να παρουσιάζουν τον κεντρικό ομιλητή José Luis Velasco.

Παρουσιάζεται έκθεση αφίσας και φωτογραφιών, ανάμεσα στις οποίες και η θρυλική φωτογραφία, όπου οι Gomez Casas και Barrios Guazo παρουσιάζουν το Καταστατικό της CNT, το 1977, μετά την πτώση της δικτατορίας.

Στις 7 Μάη 1977, στις 11.30 το πρωί, ο Juan Gómez Casas και ο Pedro Barrios Guazo, μέλη της Εθνικής Επιτροπής της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CNT), παρουσίασαν το Καταστατικό της Συνομοσπονδίας στα γραφεία του Κέντρου Συνδικάτων της Μαδρίτης, που ήταν το τελευταίο συνδικαλιστικό κτίριο ιστορικής σημασίας. Με αυτό η CNT, κατέθεσε αίτηση νιμιμοποίησής της από τη νέα δημοκρατική κυβέρνηση. Μερικές ημέρες αργότερα η αίτηση έγινε δεκτή και στις 14 Μάη 1977 έληξαν και επίσημα 38 χρόνια παρανομίας.

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

Η αφίσα του FAL για τις εκδηλώσεις