Στις 19 Μαρτίου 1901, γεννήθηκε στην Ιταλία, ο Giuseppe Baldi. Έγινε γνωστός και ως Gino Gatti.

Εργαζόμενος στον κλάδο των τροφίμων, αναρχικός και μέλος της ομάδας απαλλοτριωτών Roscigna. Σε πολύ νεαρή ηλικία συμμετέχει στη γενέτειρά του Λομβαρδία, σε πολλές απεργίες και κινητοποιήσεις εργαζομένων, κερδίζοντας γρήγορα από την αστυνομία τον χαρακτηρισμό του ως «επικίνδυνου αναρχικού». Εγκαταστάθηκε στην Αργεντινή και, συγκεκριμένα, στο Μπουένος Άιρες όπου άρχισε να εργάζεται. Εκεί σχετίζεται με τον μυθικό απαλλοτριωτή Miguel Arcangel Roscigna και το ιστορικό στέλεχος των ναυτεργατών Juan Antonio Morán, με τους οποίο υς πραγματοποιεί πολλές απαλλοτριώσεις.

Ο Gatti θα είναι ο ιθύνων νους της διάσημης απόδρασης από τις φυλακές Punta Carretas Penal το 1931, στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, μαζί με τους Roscigna, Vázquez Paredes, τον κάπταιν Paz και τον Fernando Malvicini, με σκοπό την απελευθέρωση αρκετών αναρχικών κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και του Vicente Moretti. Η έξυπνη διαφυγή απαιτούσε τη συναρμολόγηση ενός ανθρακονήματος μπροστά από την φυλακή (στην οποία συμμετείχε ο ίδιος και η σύντροφός του Primina Romani), προσελκύοντας πελάτες ενώ σκαβόταν μια εκτεταμένη σήραγγα στο εσωτερικό της φυλακής. Είναι ενδιαφέρον να δούμε ότι 40 χρόνια αργότερα, 111 πολιτικοί κρατούμενοι (μεταξύ των οποίων ήταν αγωνιστές της FAU και των Tupamaros), θα συναντήσουν αυτή τη σήραγγα κατά τη διάρκεια της θεαματικής απόδρασης του 1971, χαιρετίζοντας με επαίνους το “έργο της μηχανικής” της σήραγγας του 1931.

Πίσω στην Αργεντινή, ο “μηχανικός” (όπως ήταν ήδη το παρατσούκλι του Gatti) θα συμμετάσχει με τον γενικό γραμματέα των ναυτεργατών, Juan Antonio Morán, στη δίκη του στρατηγού Rosasco, αρχηγού της αστυνομίας της La Plata και εκτελεστή στην υπηρεσία της στρατιωτικής δικτατορίας του Uriburu. Αυτό αξίζει την κράτηση όταν βρισκόταν στην Κόρδοβα για το 1933. Αρχικά, θα φυλακιστεί στο Penal de Caseros. Ωστόσο, μετά την απόπειρα απόδρασης τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, θα μεταφερθεί στις Ποινικές Φυλακές Ushuaia, τη μέγιστη φυλακή ασφαλείας, όπου επικρατούσαν απάνθρωπες συνθήκες λόγω του υπερβολικού κρύου. Θα συνυπάρξει εκεί με πολιτικούς κρατούμενους όλων των ιδεολογικών ρευμάτων. Εκεί συνάντησε άλλους αναρχικούς, όπως τους Horacio Badaraco, Boris Vladimirovich, González Pacheco, Jose Berenguer και Eusebio Borazo, μεταξύ άλλων. Για εκείνα τα χρόνια, ο φίλος και ο σύντροφός του Miguel Roscigna, θα πέσουν υπό κράτηση-λείπουν από τη δικτατορία του Augustine P. Right.

Στον Gatti θα δοθεί χάρη κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Perón, στα τέλη της δεκαετίας του ’40, μετά από πίεση πολλών συντρόφων. Θα πεθάνει κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80.

*Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.