logo2

Αργύρης Αργυριάδης

Πολλά έχουν ειπωθεί το τελευταίο διάστημα εν μέσω της συνδημίας Covid 19 σχετικά με την κατάλυση της «θείας κοινωνίας» από λαϊκούς και ιερείς. Σε αυτό το κείμενο θα ασχοληθούμε με την συγκλονιστική περίπτωση της κατάλυσης των σταχτών του Joe Hill.

Μετά την παράδοση του φακέλου με τις στάχτες του Joe Hill από το εθνικό ταχυδρομείο στο συνδικάτο της IWW το 1988, επακολούθησε μια ανοικτή συζήτηση για το τι έπρεπε να γίνει με αυτές - εκτός από το να σκορπιστούν τον αέρα. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις που πέρασαν αδιάφορα μέχρι που ο γνωστός yippie προβοκάτορας Αbbie Hoffman, ο άνθρωπος που σχεδόν κατάφερε να τριπάρει τον πρόεδρο, έκανε πάλι το θαύμα του! Έγραψε ότι για να διατηρηθεί η κληρονομιά του Hill, σύγχρονοι λαϊκοί (folk) τραγουδιστές όπως ο Billy Bragg και η Michelle Shocked, θα έπρεπε να καταναλώνουν το «corpus anarchi», αναφερόμενος στα καμένα υπολείμματα στα Λατινικά ως «σώμα της αναρχίας». Στη συνέχεια αφού πεθάνουν, η στάχτη τους θα μπορούσε να καταναλωθεί από μελλοντικούς ριζοσπάστες τραγουδιστές και έτσι, ο Τζο Χιλ θα ζούσε για πάντα πραγματοποιώντας το «Ποτέ δεν πέθανα» που ήθελε και ο ίδιος στην διαθήκη του.

Αρκετοί Wobblies το βρήκαν ενδιαφέρον και γνωρίζουμε ότι διάφοροι τραγουδοποιοί του συνδικάτου δέχθηκαν στο περίπου την πρόκληση αυτή, με προεξέχοντα τον αείμνηστο Utah που έβαλε μερικές από τις στάχτες του στην κιθάρα του. Όμως ο Χόφμαν δεν μπορούσε να αρκεστεί σε κάτι τέτοιο, γι’ αυτό και κάλεσε τον φίλο του Άγγλο rocker και κοινωνικό ακτιβιστή Billy Bragg, να ανταποκριθεί στην υπέρτατη πρόκληση. Ο Bragg αναφέρει ότι η πρώτη του αντίδραση ήταν έκπληξη. Στη συνέχεια όμως απεφάνθει: "Λοιπόν, ευχαριστώ πολύ, Abbie!"
Ο Χόφμαν απεβίωσε στις 12 Απρίλίου του 1989, αλλά η πρόκληση που είχε δώσει δεν είχε ξεχαστεί. Όπως αναφέρει το «Industrial Worker» («Βιομηχανικός Εργάτης» – επίσημη εφημερίδα της IWW), τέσσερα χρόνια αργότερα η επιθυμία του έγινε πράξη. Την εν λόγω δημοσίευση συνοδεύει αντίστοιχη φωτογραφία ταμπλόιντ του περίφημου Wage Slave World News του διάσημου καρτουνίστα και πολιτικού ακτιβιστή Mike Konopacki, αναφέροντας διεξοδικά τι έγινε και πώς ο Bragg έσωσε την μνήμη του Hill από την Shocked.

Όταν ο Bragg βρέθηκε στο Σικάγο για μια παράσταση λίγα χρόνια αργότερα. Είπε ότι μετά την παράσταση, μερικοί Wobblies τον πλησίασαν από το πλήθος. Του είπαν εν ολίγοις, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι: «Έχουμε μερικές από τις στάχτες του Τζο και αναρωτιόμαστε αν μπορεί να σας ενδιαφέρει να τον καταλύσετε.» Ήταν λίγο μετά αφού είχε πεθάνει ο Χόφμαν. «Αυτός ήταν περισσότερο ένας λόγος για μένα να το κάνω πάνω από όλα τα άλλα πράγματα» είπε ο Bragg. «Ήταν η τελευταία φάρσα του Abbie και ένιωθα ότι θα τον προδώσω αν δεν έκανα το χατίρι στο χιούμορ του». Έτσι μαζί με λίγη μπύρα οι στιφόπικρες στάχτες πήγαν άσπρο πάτο και η κατάλυση με το σώμα της αναρχίας ολοκληρώθηκε.

Οι Wobblies έδωσαν επίσης στον Bragg και λίγη στάχτη για να την δώσει στην αμφιλεγόμενη τραγουδίστρια Michelle Shocked, την οποία είχε αναφέρει ο Hoffman. Ο Bragg είπε ότι κράτησε τις στάχτες διπλωμένες σε μια μικρή πλαστική σακούλα, τυλιγμένη μέσα σε μια σελίδα από την έκδοση του «Little Red Songbook» του 1935, το οποίο παρέμεινε για αρκετό καιρό στην βιβλιοθήκη του. Αφού δεν είχε επαφή με την Shocked «για αρκετά χρόνια, ο Bragg πληροφορήθηκε ότι είχε γίνει αναγεννημένη χριστιανή, ακολουθώντας "ένα μάλλον διαφορετικό μονοπάτι από τον εαυτό μου και τον Abbie και τον Joe».

Έτσι ο Bragg σκέφτηκε τον Otis Gibbs, έναν νεαρό τραγουδιστή-τραγουδοποιό της Ιντιάνα, τον οποίο είχε ακούσει να τραγουδά σε μια εκδήλωση στο Ώστιν φορώντας το καπέλο του συνδικάτου των ΙWW. Αρκετοί αμερικανοί και όχι μόνο τραγουδοποιοί ανήκουν στην συνδικαλιστική ένωση καλλιτεχνών της IWW, ανάμεσα τους και ο Tom Morelo.

«Μόλις τον αντίκρισα, σκέφτηκα ότι ήταν ο καταλληλότερος και ότι τόσο ο Abbie και ο Joe θα θεωρούσαν ότι κάνω το σωστό πράγμα» ανέφερε ο Bragg. «Όταν του προσέφερα τις στάχτες, ο Gibbs αντέδρασε κάπως διστακτικά λέγοντας “Αλήθεια;”. “Πραγματικά", είπα. Πρέπει να με εμπιστευτείτε σε αυτό. Και έτσι ο Gibbs τα κατέλυσε». «Ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να σκεφτώ έναν καλύτερο υποψήφιο, ειλικρινά, για να διατηρήσω ζωντανή τις φλόγες της IWW» δήλωσε ο Bragg, σε μια πρόσφατη συνέντευξη του. «Ήμουν πολύ, πολύ χαρούμενος που μπορούσα να το κάνω αυτό.»

Το 2010 ο Gibbs κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με τίτλο «Joe Hill's Ashes», ηχογραφημένο στο σαλόνι του. https://www.youtube.com/watch?v=yg0Ta7hYfzI&list=OLAK5uy_l7LUfXMjLv6XCAHI6vmMHCfXfSqVqFuLY&ab_channel=OtisGibbs-Topic

Σύμφωνα με την Εκκλησία η θεία κοινωνία λούζει τους πιστούς με το αίμα του Χριστού για να καθαριστεί η ψυχή τους και ο ιερέας σύμφωνα με το μυστήριο, τους έχει στην καρδιά του, εφόσον τους κατέλυσε μαζί με την Θεία Κοινωνία και είναι πλέον ένα! Σε μια εποχή που με το πρόσχημα της πανδημίας το κράτος δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο που δεν είναι άλλο από την καταστολή και τον ολοκληρωτισμό, την εκκλησία που διασπείρει αναχρονισμό και κορονοϊό. Ας καταλύσουμε τον αγώνα και τον επαναστατικό συνδικαλισμό ώστε να απαλλαγούμε από την συνδημία του καπιταλισμού. Μπορεί να μην καταλύσουμε το σώμα του Joe Hill αλλά με τους αγώνες μας μπορούμε να αποδόσουμε τιμή στην μνήμη του, διαδίδοντας το corpus anarchi και να φέρουμε την πολυπόθητη «επί γης ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία».