Emilio Crisi
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

Στις 23 Φλενάρη 1851, γεννήθηκε στη Βαρκελώνη, ο Antoni Pellicer, συνδικαλιστής αγωνιστής, ένθερμος αναρχικός και υποστηρικτής των πρώτων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Καταλωνίας και της Αργεντινής.

Σε πολύ μικρή ηλικία ειδικεύτηκε στο επάγγελμα του τυπογράφου. Εντάχθηκε στην Ισπανική Περιφερειακή Ομοσπονδία του ΑΙΤ (Διεθνής Ένωση Εργαζομένων) στα πρώτα του χρόνια. Εκλέχθηκε γενικός γραμματέας της Ένωσης Τυπογράφων Βαρκελώνης το 1869. Συμμετείχε στην ίδρυση της Τυπογραφικής Εταιρείας και το σχηματισμό της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της Ισπανικής Περιφέρειας (FTRE). Συμμετείχε επίσης στην ίδρυση της Ένωσης Εργαζομένων Τυπογραφίας.

Το 1891 εγκαταστάθηκε στο Μπουένος Άιρες, όπου δέκα χρόνια αργότερα συμμετείχε στην ίδρυση του πρώτου τοπικού συνδικαιστικού κέντρου, της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Αργεντινής (FOA), προπομπού της εμβληματικής OUTA. Την ίδια χρονιά (1901), ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές σε μια εντυπωσιακή δράση του συνδικάτου κτιστών.

Ο Pellicer έχει μείνει στην ιστορία, μαζί με τους Francesco Momo, Ettore Mattei και Errico Malatesta, ως σημαντικές φυσιοιγνωμίες στο παζλ της προέλευσης του αναρχισμού και του αργεντίνικου συνδικαλισμού.

*Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.