Овсянников Сергей
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

Ο Zaikov Afanasiy Nikolaevich γεννήθηκε το 1893, στο Πάνω Suvarysh, της περιοχής Dalmatovsk, της επαρχίας Περμ) και καταγόταν από οικογένεια αγροτών. Συμμετείχε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τραυματίστηκε στα Καρπάθια κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Brusilov το 1916. Ήταν σε νοσοκομείο στο Shadrinsk, κατά τη συγκρότηση ενός εφεδρικού συντάγματος.

Ήταν αναρχικός από το 1919. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου ήταν ένας από τους ηγέτες της Ένωσης Αναρχικών Ural (Ουράλια). Μέχρι το τέλος του 1921, έζησε στο Dalmatov της επαρχίας Yekaterinburg, και ήταν επικεφαλής της τοπικής εκτελεστικής επιτροπής. Οι τσεκίστες τον περιέγραψαν ως “ενεργό εργαζόμενο μερικής απασχόλησης και οργανωτή της ομάδας". Εργάστηκε στο Gortop Shadrinsk.

Το 1938 ζούσε στην περιοχή Chelyabinsk, όπου εργαζόταν ως επικεφαλής του γραφείου του Shadrin rτης “Soyuzzagotkozh”. Στις 29 Μάρτη 1938 συνελήφθη με την κατηγορία ότι ανήκε σε αντεπαναστατική οργάνωση και επιδιδόταν σε αντισοβιετική δράση. Το Περιφερειακό Δικαστήριο Chelyabinsk τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 10 ετών. Όμως, στις 16 Νοέμβρη 1939 η ποινή ανακλήθηκε.

Στρατολογήθηκε ως εθελοντής το 1943 (σε ηλικία των 52 χρόνων!) και πήγε στο μέτωπο. Πολέμησε στη Μολδαβία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, όπου έφτασε στην Πράγα, και έφτασε και πάλι στα Καρπάθια. Του απονεμήθηκε το μετάλλιο του Τάγματος του Ερυθρού Αστέρα. Πέθανε το 1975

*Πηγή: Овсянников Сергей. Μετάφραση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.