Анатолий Дубови
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, το βράδυ της 8ης Φεβρουαρίου 1996, πέθανε στη Μόσχα η Lydia Korneyevna Chukovskaya (1907-1996), ποιήτρια, συγγραφέας, μέλος της PEN International και της Βαυαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η Lydia Chukovskaya ήταν η κόρη του διάσημου Ρώσου συγγραφέα Korney Chukovsky που ήταν και παραμένει ΄λενας λατρεμένος συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας.

Στις αρχές του 1925 προσχώρησε στους αναρχοσυνδικαλιστές, συμμετείχε ενεργά στο υπόγειο αναρχικό κίνημα του Λένινγκραντ, διαχειριζόταν μια μυστική (παράνομη) βιβλιοθήκη, έκανε προπαγανδιστική δουλειά, δραστηριοποιήθηκε στον Μαύρο Σταυρό και συνεργάστηκε στην έκδοση του υπόγειου περιοδικού "Black Nabat".

Συνελήφθη δύο φορές από την OGPU, στάλθηκε στην εξορία και αρνήθηκε για λόγους αρχής να κάνει χρήση των διασυνδέσεων του πατέρα της και των φίλων του για την απελευθέρωσή της. Αν και ποτέ δεν παραιτήθηκε από τις αναρχικές της πεποιθήσεις, δεν συμμετείχε σε αναρχικές δραστηριότητες μετά το 1928 και πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ υπέστη αρκετές πιέσεις από τις Ειδικές Υπηρεσίες σε σχέση με τη συμμετοχή της στο κίνημα των αντιφρονούντων.

Εκδιώχθηκε, επίσης, από την Ένωση Σοβιετικών Συγγραφέων.

*Πηγή: Анатолий Дубови. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.