Από συντρόφους της Librairie Anarchiste L’Insoumise, μάθαμε για τον θάνατο της Anna Delso (πρώην Ana Camillo Garcia), μια από τις τελευταίες ακτιβίστριες των Mujeres Libres του 1936 στην ελευθεριακή Ισπανία.

Πέθανε στις 28 Μάη 2020 στο Μόντρεαλ σε ηλικία 97 ετών.

Γεννήθηκε στις 20 Οκτώβρη 1922 στο Andujar της επαρχίας Jaén, στην Ισπανία. Υπήρξε αναρχική αγωνίστρια στην Ισπανία και στη συνέχεια στον Καναδά, σε ολόκληρη τη ζωή της.

Η Ana Delso εντάχθηκε στην αναρχική ομοσπονδία γυναικών Mujeres Libres (Ελεύθερες Γυναίκες) σε ηλικία 15 ετών στη Μαδρίτη και κάποιο διάστημα ήταν ομοσπονδιακή γραμματέας. Μετά την ήττα και την επικράτηση του Φράνκο, πέρασε στη Γαλλία παράνομα όπου συμμετείχε στην Αντίσταση επί δώδεκα χρόνια.

Στο Μόντρεαλ του Καναδά, εγκαταστάθηκε το 1951 με τον σύζυγό της Dionisio Delso de Miguel, και την κόρη τους Vida. Εργάστηκε 26 χρόνια στη βιομηχανία ενδυμάτων. Ως μαχητικό μέλος του Διεθνούς Συνδικάτου Γυναικών Εργαζομένων Ιματισμού (UIOVD), μπήκε στη μαύρη λίστα των εργοδοτών.

Ταυτόχρονα, ήταν ενεργή μέσα από την τοπική ομάδα του Μόντρεαλ της CNT (που αποτελείτο από Ισπανούς εξόριστους αναρχοσυνδικαλιστές). Ήταν, επίσης, ενεργή επί τριάντα χρόνια στο φεμινιστικό, ειρηνιστικό και αναρχικό κίνημα.

Έγραψε την αυτοβιογραφία της με τίτλο “Three Hundred Men And I: Printing a Revolution” (“Τριακόσιοι Άντρες και Εγώ: Αποτυπώνοντας μια Επανάσταση”), που κυκλοφόρησε το 1989 από τον εκδοτικό La Full Moon, με πρόλογο της Martha Ackelsberg, σήμερα δυστυχώς εξαντλημένη, αν και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

Το 2011, η αναρχική ομάδα “La Sociale” του Μόντρεαλ της έπλεξε το εγκώμιο και την τίμησε με μια αναμνηστική αφίσα για τις Mujeres Libres και με αφορμή τα 90 της χρόνια (στη φωτογραφία).

Περισσότερα για την Anna Delso μπορούν να βρεθούν στους συνδέσμους:
https://maitron.fr/spip.php?article153893

http://gimenologues.org/spip.php?article485

*Πηγή: Librairie anarchiste L’Insoumise. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.