Анатолий Дубовик
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

Ο Arthur Kitsis υπήρξε ένας από τους Ρώσους εκείνους αναρχικούς που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ στην ΕΣΣΔ λόγω του λεγόμενου “κόκκινου φόβου” (“Red Scare”)/.

Γεννήθηκε το 1897 στην Podolia της Ρωσίας. Εβραϊκής καταγωγής. Άλλα ονόματα που χρησιμοποίησε ήταν τα Ketsus, Katz, Ketsas, Ketzets, Ketzaz. Σπούδασε δημοσιογραφία, αλλά κατά τη διάρκεια των σπουδών του μαθήτευσε ως τυπογράφος. Ήταν αναρχοσυνδικαλιστής.

Το 1914 μετανάστευσε στις ΗΠΑ και εργάστηκε πριν ως ναυτικός για να εξοικονομίσει τα χρήματα για το διαβατήριο και για τα εισιτήρια στις ΗΠΑ. Στην Αμερική εργάστηκε ως τυπογράφος. Έγινε μέλος του Union of Russian Workers από το 1917 και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού “Bread and Freedom".

Στις 12 Μάρτη 1919 συνελήφθη στο People's House στη Νέα Υόρκη και κατηγορήθηκε για ”εγκληματική αναρχία”. Σύντομα, όμως, αποφυλακίστηκε με εγγύηση. Στις 30 Σεπτέμβρη 1919 συνελήφθη ξανά μαζί με τον E. Bernstein στη Νέα Υόρκη, με την κατηγορία της διανομής αναρχικού δελτίου. Κρατήθηκε στη φυλακή του Ellis Island, όπου άρχισε απεργία πείνας. Στις 21 Δεκέμβρη 1919 τον επιβίβασαν στο πλοίο “Buford” απελαύνοντάς τον στη σοβιετική Ρωσία.

Το 1920, σύμφωνα με την F. Kushnareva, εξαφανίστηκε χωρίς να υπάρξει σημείο ζωής ή δράσης του από τότε.

*Πηγή: Анатолий Дубовик. Πηγή φωτογραφίας: https://kenyonzimmer.com/red-scare.../katzes-to-kircher/
Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.